Dostupni linkovi

Hrvatska ministarka: Srbija mora da ispuni sve kriterijume EU


Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić
Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da Srbija mora da ispuni sva merila i kriterijume za poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom i da tu neće biti popuštanja.

"Nedvosmisleni stav Hrvatske je da Srbija mora ispuniti sva merila i sve kriterijume da bi dobila naše zeleno svetlo. Tu treba biti jasan - nema popuštanja", rekla je hrvatska ministarka na konferenciji za novinare povodom kritika opozicije da njeno ministarstvo nedovoljno prati pristupne pregovore Srbije.

Ministarka je naglasila da Vlada i njeno ministarstvo "rade na rešavanju svih otvorenih pitanja sa Srbijom s naglaskom na pitanje nestalih kao ključnom i na prvom mestu po važnosti u odnosima dve države".

Pejčinović Burić je takođe odbacila navode poslanika Mosta da je radila za Vladu Srbije, pa da je u potencijalnom sukobu interesa, odnosno da se zbog toga ne radi dovoljno na praćenju srpskih pregovora.

"Potpuna je neistina da sam ikada bila angažovana od srpske Vlade ili od bilo kojeg srpskog ministra. Radila sam na projektu EU čiji je zadatak bio pružanje tehničke pomoći vezane uz prilagođavanje zakonodavstva", rekla je ministarka.

Ona je optužila Most da izmišlja i pokušava da generiše novu aferu.

XS
SM
MD
LG