Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina u kontaktu sa SAD, moguć susret Tramp-Si


Kineski i američki predsednik Si Điping i Donald Tramp

Peking je saopštio da je u kontaktu sa Vašingtonom, posle navoda da će se u novembru sastati predsednici Kine i SAD, Si Đinping i Donald Tramp, dok se eskalacija trgovinskog rata dve najveće svetske ekonomije smatra delimičnim uzrokom oštrog pada na njujorškoj berzi.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang nije naveo detalje o kontaktima sa SAD, ali je dodao da je i sam "video izveštaje" o eventualnom susretu Sija i Trampa.

"Kina i SAD održavaju komunikaciju o dijalozima i razmenama na svim nivoima", kazao je Lu danas novinarima.

Mediji su prethodno javili da će se Tramp i Kim sastati krajem novembra tokom samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G-20).

Oni se pozivaju na izvore iz Bele kuće koji navode da je Tramp odlučio da se sastane sa Sijem.

Posle navoda da je susret u planu, indeksi na azijskim berzama danas su porasli, dok su juče zavrili u dubokom minusu.

Vašington optužuje Peking da primorava američke kompanije da predaju tehnološke tajne u zamenu za pristup kineskom tržištu, a trgovinskom sporu doprinosi i trgovinski suficit Kine u razmeni sa SAD koji je u septembru porastao na rekordnu 34,1 milijardu dolara.

Na zatezanje odnosa utiču i oštri prigovori Pekinga zbog američke podršku Tajvanu, autonomnom ostrvu koje Kina smatra delom svoje teritorije, kao i kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Vašington je prošle nedelje optužio Peking da pokušava da se meša u novembarske američke izbore, iako stručnjaci za bezbednost navode da nisu upoznati s bilo kakvim kineskim operacijama koje bi mogle da se uporede s aktivnostima Rusije tokom predsedničih izbora u SAD 2016. godine.

XS
SM
MD
LG