Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komesarka EU: Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viza


Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel izjavila je danas u Prištini da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza.

Gabriel je na konferenciji za novinare s potpredsednikom Vlade Kosova Enverom Hodžajem, ministrom inovacija Besimom Bećajem i ministrom za ekonomski razvoj Valjdrinom Lukom rekla da je "Kosovo naporno radilo da dobije liberalizaciju viza" ali da je važno da nastaviti dijalog sa svim državama da bi se odluka donela što je pre moguće.

"Svi kriterijumi su ispunjeni, ali to nije lak proces. Imate potencijal i važno je da nastavite. Liberalizacija viza je važna za vas da nastavite da radite u vašoj zemlji", rekla je Gabriel.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo u Prištini učestvuje na medjunarodnoj konferenciji DIGITALKS koju je organizovalo Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo Vlade Kosova.

Posle sastanka s Hodžajem Gabriel je rekla da Kosovo može da koristi tehnologiju kao motor razvoja ekonomije.

"Želela bih da istaknem da se naša saradnja ne zasniva samo na lepim rečima, nego na konkretnim stvarima.

Za početak, raditi na smanjenju cena rominga u region. Zemlja sa tako mladom populacijom i treba da investira. Želim da vas ohrabrim da nastavite ovim putem i da vidite inovacije kao priliku", rekla je ona. Hodžaj je zahvalio komesarki za njen doprinos Kosovu, dok je ovodom liberalizacije viza rekao da će se na kraju godine videti da li je Evropa pravedna u odnosu na Kosovo.

"Evropska komisija je bila jasna, Evropski parlament je jasno rekao da moramo da radimo. Na kraju godine će se videti da li je Evropa pravedna prema Kosovu ili ne. Ako postoji test koji meri kredibilitet Evrope u vezi sa Kosovom to je liberalizacija viza", rekao je Hodžaj.

XS
SM
MD
LG