Dostupni linkovi

Belgija: Osumnjičeni za fudbalske afere zadržani u pritvoru


Belgijske pravosudne vlasti su odlučile da zadrže u pritvoru fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića i još šest osoba zbog osnovane sumnja da su učestvovali u pranju novca i bili deo kriminalne organizacije.

Trener Brugge Ivan Leko je pušten iz pritvora. U petak je održao trening na kome su ga igrači dočekali aplauzom.

Veljković se sumnjiči i za krivično delo podmićivanja, a njegova supruga je takođe u pritvoru. Belgijske vlasti su uhapsile i Dragana Siljanoskog, poreklom iz Makeodnije, koji je menadzer fudbalskog kluba Brugge.

Saslušanje je počelo juče popodne i trajalo sve do ranih jutranjih sati.

Belgija je već dva dana pogođena velikim korupcionaškim skandalom zbog osnovane sumnje za finansijsku prevaru i nameštanje utakmica između najboljih ekipa u zemlji za šta je optuženo 19 lica.

Operacija je nazvana “Čiste ruke” i odvija se u trenutku kada belgijski fudbal postiže uspehe, uključujući i treće mesto na ovogodišnjem svetskom prvenstvu.

Belgijske vlasti su izvršile pretres na više lokacija u zemlji. Takođe, pretresene su i objekti van Belgije a koje su u vlasništvu osumnjičenih: u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Kipru, Francuskoj i Luksemburgu.

Prema begijskom državnom tužiocu, istraga se odnosi na "kriminalnu organizaciju, pranje novca i korupciju". Saopšteno je da su u višemesečnoj istrazi pronađeni dokazi o sumnjivim finansijskim operacijama sportskih agenata, te indikacije o mogućem uticaju na rezultate utakmica u prošloj sezoni.

Gjeraqina Tuhina

XS
SM
MD
LG