Dostupni linkovi

SAD donirale Hrvatskoj dva helikoptera Black Hawk


Black Hawk, ilustrativna fotografija

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso pored Zagreba, a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 milijuna dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Helikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na zapadne tehnologije, rečenoje na predstavljanju, kojemu su nazočili ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst. U ovom trenutku HRZ koristi ruske transportne helikoptere MI8, MI8-MTV1 te MI 171SH.

Ministar Krstičević je zahvalio Sjedinjenim državama na donaciji i podsjetio da je u Zemuniku pored Zadra otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO.

„Black Hawk, kojeg nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu“, rekao je hrvatski ministar obrane. Po njegovoj ocjeni, radi se o investiranju partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost.

Američki veleposlanik Kohorst ocijenio je da je danas povijesni dan u partnerstvu SAD-a i Hrvatske. Podsjetio je da su Sjedinjene države već donirale Hrvatskoj različitu vojnu opremu, među kojima i helikoptere Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a.

„Hrvatska je još prije 20-ak godina bila primatelj međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica EU i NATO-a“, rekao je.

XS
SM
MD
LG