Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud odbacio jednu od šest tačaka optužnice protiv Vajnstajna


Oko stotinu žena optužilo je Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje

Sud u Njujorku je odbacio jednu od šest tačaka optužnice protiv producenta Harvija Vajnstajna, optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje.To je prva pobeda odbrane optuženog, koja je juče uspela da dovede u pitanje svedočenje dve od tri navodne žrtve.

Advokat Vajnstajna, Bendžamin Brafman, pred sud je izneo dokaz kojim se opovrgava svedočenje jedne od navodnih žrtava seksualnog zlostavljanja. Brafman je skrenuo pažnju i da bi navodna žrtva, Lucija Evans, trebalo da bude gonjena zbog davanja lažnje izjave.

Ta žrtva je rekla, kako prenose američki mediji, da jeste imala susret sa producentom, ali svojevoljno, u nadi da će dobiti ulogu. Sledeće ročište na sudjenju Vajnstajnu zakazano je za 20. decembar.

Vajnstajn, koji se brani sa slobode, optužen je po šest tačaka optužnice za silovanje, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Oko stotinu žena optužilo je Vajnstajna, a neki od navoda optužbe potiču decenijama unazad. Vajnstajn se na početku sudjenja izjasnio da nije kriv.

Te optužbe su pokrenule talas tvrdnji o seksualnom uznemiravanju i napadima holivudskih moćnika, političara i drugih uticajnih ljudi, kao i pokret "I ja" (MeeToo) u kome su stotine žena javno optužile moćne ljude u poslovnom svetu, vladi i svetu zabave za uznemiravanje.

XS
SM
MD
LG