Dostupni linkovi

U Mostaru protestno okupljanje zbog izbora Komšića


Prosvjedna šetnja u Mostaru
Prosvjedna šetnja u Mostaru

Više hiljada građana odazvalo se pozivu preko društvenih mreža i učestvovalo je u protestnoj šetnji u Mostaru protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

„Problem izbora je u tome što Bošnjaci koji imaju matematičku većinu mogu u svako doba preglasati Hrvate koji su malobrojni. Dakle, niko te ne pita na izbornom štandu koje si nacionalnosti i za koga ćeš glasovati. E to je problem. Tako da Hrvati čisto zbog matematičke manjine nisu u stanju izabrati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH“, kazao je Petar Ćavar, jedan od okupljenih.

„Nas većinu ovdje sigurno najviše zabrinjava i najviše tišti način na koji je gospodin Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva. On je u potpunosti u pravu kada kaže da Ustav Bosne i Hercegovine ne govori o hrvatskom, bošnjačkom ili srpskom članu Predsjedništva nego o članovima iz reda tog i tog naroda. Međutim, činjenica je da Hrvati u svojoj velikoj većini nisu glasovali za gospodina Komšića. Gospodin Komšić je izabran na funkciju koju trenutno obnaša kao i 2006. i 2010. glasovima većinski bošnjačkoga naroda", rekao je Danijel Jurić.

Demonstranti su se najprije okupili kod Sveučilišta u Mostaru, a potom su u koloni gradskim ulicama uz pratnju policije prošetali do zgrade u mostarskom šetalištu gdje je aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorio ured Predsjedništva. Tu su demonstranti zapalili svijeće i razvili veliku hrvatsku zastavu.

Mostar: Protestna šetnja zbog Komšića u Predsjedništvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru odbacio je prijedlog Željka Komšića da se ta zgrada dodijeli studentima Sveučilišta i Univerziteta Džemal Bijedić proglasivši Komšića personom non grata.

Skup je protekao bez incidenata

XS
SM
MD
LG