Dostupni linkovi

Tramp: Fed pravi veliku grešku


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da centralna banka SAD "pravi veliku grešku" agresivnim podizanjem referentnih kamata.

Federalne rezerve su ove godine tri puta podigle referentnu kamatu a očekuje se i četvrti put u decembru, što je unervozilo investitore i oborilo berzanske indekse.

"Mislim da prave veliku grešeku... Previše su agresivni", rekao je Tramp za televiziju Foks (Fox). Juče je na Vol stritu Standard end Pur 500 pao 3,3 odsto, a Dau džons 3,1 odsto, što je njegov najveći gubitak u poslednjih osam meseci.

Tehnološki indeks Nasdak pao je 4,1 odsto, a u poslednjih pet dana 7,5 odsto. Šangajski kompozitni indeks, posle velikog pada početkom nedelje, danas je pao više od pet odsto na najniži nivo od novembra 2014, dok je japanski Nikkei 225 pao skoro četiri odsto.

Gubici, mada ne toliki, zabeleženi su i u Evropi. Američki predsednik rekao je juče da je "Fed poludeo".

Investitori strahuju od daljeg povećanja američkih referentih kamata, pošto će se time podići cene pozajmljivanja i uticati na privredni rast.

Na negativno raspoloženje na tržištima, međutim, utiče i trgovinski sukob SAD i Kine koji je pokrenuo Tramp.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je da je ovakva politika Feda “legitimna i nužna”.

Ona je dodala da previranja na berzama delom održavaju rast referentnih kamata u SAD i nekim drugim zemljama, ali i neizvesnost oko svetske trgovine, navodeći da međusobno podizanje carina u SAD i Kine ne pomaže.

XS
SM
MD
LG