Dostupni linkovi

Korupcija u belgijskom fudbalu, umešani i menadžeri iz regije


Veliki korupcionaški skandal je potresao belgijski fudbal, zbog osnovane sumnje za finansijsku prevaru i nameštanje utakmica između najboljih ekipa u zemlji.

Na meti istrage su tri najveća fudbalska tima u Belgiji: Anderlecht, Standard i Brugge, koji istovremeno igra i u evropskoj ligi šampiona.

Među osumnjičenima su i poznati igrači i treneri iz država bivše Jugoslavije, koji igraju značajnu ulogu u belgijskom fudbalu kao što su Dejan Veljković, menadzer poreklom iz Srbije, inače trener Brugge, zatim Ivan Leko iz Hrvatske, jedan od najuticajnijih menadžera u belgijskoj futbalskoj ligi.

Leko je prošlu noć proveo u pritvoru a vlasti bi trebalo da danas odluče o njegovoj sudbini. Veljković je na saslušanju.

Poznati agent belgijskih fudbalera Nenad Petrović, izjavio je za tamošnje medije da se radi o skandalu “bez presedana”. On je ocenio da nije iznenađen toliko korupcijom i nameštanjem fudbalskih utakmica koliko razmerama ovog skandala. On je za belgijski RTL objasnio princip uzimanja provizije za transfer igrača:

"Govorimo o sistemu retro-komisija, što znači da je vrednost igrača precenjena. Na primer, igrač vredi 4 miliona evra, klub A ga kupi od kluba B za 6 miliona, a razlika bude raspodeljena među stranama koje su se složile oko cene”, objasnio je Petrović.

Istraga je počela prošle godine. Belgijske vlasti su izvršile pretres na više lokacija u zemlji. U okviru operacije “Čiste ruke”, vlasti su pretresle i lokacije van Belgije a koje su u vlasništvu osumnjičenih: u Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Kipru, Francuskoj i Luksemburgu.

Belgijski državni tužilac navodi da se istraga odnosi na "kriminalnu organizaciju, pranje novca i korupciju". Saopšteno je da su u višemesečnoj istrazi pronađeni dokazi o sumnjivim finansijskim operacijama sportskih agenata, te indikacije o mogućem uticaju na rezultate utakmica u prošloj sezoni.

Belgijski fudbal je u proteklom periodu pokazao uspešne rezulatate. Na ovogodišnjem svetskom prvenstvu, reprezentacija ove zemlje je zauzela treće mesto.

XS
SM
MD
LG