Dostupni linkovi

NUNS i NDNV osuđuje Martinovićeve napade na Sejdinovića


Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović
Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su osudili verbalni napad šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića sa skupštinske govornice na predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića.

Martinović je u svom govoru Sejdinovića označio kao nekoga „ko ne želi dobro“ Srbiji kao i da „širi paniku i dezinformacije“.

Esnafska udruženja pozivala su narodne poslanike da osude klevete i uvrede koje Martinović izneo.

„Takve poruke najviših državnih zvaničnika vidimo kao najavu državnog terora prema neistomišljenicima, prema novinarima i drugim javnim ličnostima koji se usude da kritički analiziraju vladajuću strukturu“, stoji u zajedničkom saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je u svom izlaganju sa skupštinske govornice optužio predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića da pripada grupi ljudi, „koji ne žele dobro svojoj državi, koji žele da unesu strah i nemir kod građana i koji žele da pokvare sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina“.

Martinović je ovo izneo nakon što je Sejdinović u intervjuu za Istinomer rekao da je izjava funkcionera Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Marka Parezanovića, da su „najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama“, početak sezone „lova na veštice“.

Pošto je Martinović o ovome govorio u skupštinskoj raspravi, Sejdinović nema mogućnosti da sudskim putem traži zaštitu. On za Radio Slobodna Evropa kaže da ovo nije prvi put da je na meti napada.

„Nemam mogućnosti da preduzmem neke mere protiv njega, mada bih ja to rado učinio, s obzirom na to da i prošli put kada je mene lično i neke druge novinare optužio i prozivao, ja sam dobio jedan veliki broj uvreda i pretnji na društvenim mrežama“, kaže Sejdinović.

Praksa označavanja novinara kao protivnika društva nije nova, a novinarka Tamara Skrozza je jedna od onih koji su često na meti verbalnih napada.

Skrozza smatra da je jedino rešenje da politička elita promeni pristup medijima.

„Politička elita jedne države je odgovorna da napravi atmosferu u kojoj će, ne samo novinari već takoreći i obični građani i građanke, imati slobodu govora i pravo na različitost stavova. Problem je u tome da vi više nemate mehanizam odbrane pred političkom i medijskom silom koja ne dozvoljava da na bilo koji način budete drugačiji“, kaže ona.

Podsećamo, Aleksandar Martinović, koji je iz Srpske radikalne stranke prešao u vladajuću naprednu stranku, i ranije je optuživao novinare da su organizatori građanskih protesta koji su se dešavali nakon poslednjih predsedničkih izbora, te javno mahao njihovim fotografijama, nakon čega su dobili desetine pretnji smrću.

Norbert Šinković

XS
SM
MD
LG