Dostupni linkovi

Makedonski vicepremijer pod istragom za finansijski kriminal


Bujar Osmani, potpredsednik Vlade Makedonije

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je šest novih istraga u kojima su među osumnjičenima i aktuleni vicepremijer Makedonije Bujar Osmani i generalni sekretar opozicione VMRO-DPMNE Igor Janušev.

Kako je objavljeno na sajtu tog tužilaštva (jonsk.mk), vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani je osumnjičen da je u vreme dok je bio ministar zdravstva 2010. odobrio nezakonit tender za građevinske radove na bolnici u Ohridu od 127.533.691 denara (oko dva miliona evra).

Protiv generalnog sekretara VMRO DPMNE Igora Januševa Specijalno tužilaštvo vodi istragu zbog sumnje da je kao član komisije za nabavku dvospratnih autobusa za Grad Skoplje, učestvovao u nameštanju tendera na kojem je favorizovana kineska kompanija "Jutong", s kojom je sklopljen ugovor o kupovini, iako je ponuda bila nekompletna i za pet miliona evra skuplja od drugog ponuđača.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi šest novih istraga protiv više od 20 ljudi osumnjičenih da su finansijskim kriminalom oštetili državni budžet za 80 miliona evra.

Bivši premijer Nikola Gruevski je osumnjičen u još dva nova slučaja Specijalnog tužilaštva. Protiv Gruevskog to tužiulaštvo je ranije povelo pet sudskih postupaka, od kojih je u jednom pravosnažno osuđen na dve godine zatvora.

U novim istragama Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore prvi put je osumnjičen i bivši ministar finasija Makedonije Zoran Stavreski - kum i blizak saradnik Gruevskog tokom desetogodišnje vladavine VMRO-DPMNE.

XS
SM
MD
LG