Dostupni linkovi

SAD: Osuđen muškarac zbog prodaje lažnih identiteta Rusima


Ilustartivna fotografija
Ilustartivna fotografija

Richard Pinedo kojeg je specijalni američki istražitelj Robert Mueller optužio da je on-line prodavao ukradene identitete američkih državljana osuđen je na godinu dana zatvora.

Pinedo je priznao krivicu za jednu prevaru iz februaraove godine.

Istodobno je ured specijalnog tužitelja Muellera objavio optužnicu protiv 13 državljana Rusije i 3 ruske tvrtke da su koristili lažne identitete kako bi slali poruke, putovali po SAD radi prikupljanja obavještajnih odataka i za organizaciju političkih skupova.

U optužnici protiv Rusa ne spominje se Pinedovo ime. Međutim, prema izvoru koji je upoznat sa slučajem, on se spominje u dokumentima oko pranja novca, kupovinu Facebook oglasa i plaćanju stvari za političke skupove.

Američki sudac Dabney Friedrich izjavio je kako bi Pinedo mogao služiti polovicu kazne kod kuće.

Muellerov ured je podigao nekoliko optužnica i prihvatio krivnje zbog istrage o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine.

Pinedov odvjetnik, Jeremy Lessem, izjavio je da njegov klijent nije imao saznanja o identitetima ili motivima onih koji su kupili informacije koje je prodao.

Prema optužnici protiv 13 Rusa, optuženici su 2016., koristili brojeve socijalnog osiguranja i datume rođenja pravih američkih građana za otvaranje PayPal računa, lažne vozačke dozvole, te otvaranje računa na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG