Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel pozdravlja sporazum EU o izduvnim gasovima


Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas pozdravila evropski sporazum postignut u sredu o smanjenju emisije ugljen-dioksida u izduvnim gasovima novih vozila, koji je automobilski lobi kritikovao, upozoravajući da će dovesti do smanjenja broja radnih mesta u toj delatnosti."Taj sporazum je prihvatljiv", rekla je Merkel danas u Berlinu.

Ministri ekologije EU juče su teškom mukom uspeli da postignu sporazum o smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) od 35 odsto u izduvnim gasovima novih vozila 2030. godine.

Nemačka i istočnoevropske zemlje nisu htele da smanjenje bude veće od 30 odsto, ali su na kraju pristale na kompromis. Smanjenje je propraćeno "nizom važnih uslova", rekla je kancelarka, među kojima je i klauzula o reviziji te odluke 2023. godine. Brzina smanjenja emisija ispuštanja ugljen-dioksida u velikoj meri će zavisiti od prodora električnih vozila, segmenta koji jedva da je krenuo da se razvija u Nemačkoj. S druge strane, Nemačka automobilska federacija VDA, koja obuhvata sektor sa 800.000 zaposlenih, ocenila je taj evropski dogovor kao nerealističn i "opasan za radna mesta".

XS
SM
MD
LG