Dostupni linkovi

Zukorlić: Zbog pretnji IDIL-a čuvaju me skoro godinu dana


Smeta im moje razvijanje barjaka dijaloga: Muamer Zukorlić
Smeta im moje razvijanje barjaka dijaloga: Muamer Zukorlić

Policija ne obezbeđuje narodnog poslanika Muamera Zukorlića, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. U Bezbednosno-informativnoj agenciji su na upit RSE naveli da "imajući u vidu razloge bezbednosne prirode, nisu u mogućnosti da komentarišu mere koje na osnovu zakona i podzakonskih akata preduzimaju na planu poslova bezbednosne zaštite lica i objekata".

Muamer Zukorlić, poslanik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji, rekao je za RSE da „skoro godinu dana ima službeno obezbeđenje nadležnih organa“ koje mu je dodeljeno nakon pretnji takozvane "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL).

„U jednoj od tih poruka oni tvrde da me treba likvidirati zato što sam ulaskom u Narodnu skupštinu, kako kažu, priznao nevernički sistem države Srbije. Veoma je neprijatno kada vam bilo ko preti, a pogotovu jedna globalna teroristička organizacija. Što se mene lično tiče, ja sam vaspitan da se nikoga osim boga ne bojim. Svestan sam da je uloga koju imam u sandžačkom društvu i šire, posebno među muslimanima i Bošnjacima, i sve ono što sam činio u poslednjih 25 godina mnogima postala smetnja za razne negativne projekte“, rekao je Zukorlić.

U MUP-u detaljno nisu mogli da govore u vezi sa pretnjama, bezbednosnim procenama i dodeljivanjem službenog obezbeđenja Muameru Zukorliću jer je, kako navode, praksa da se o takvim pitanjima informacije ne iznose u javnost.

Zukorlić je za RSE rekao da o tome ko ga čuva, pripadnici koje državne službe, ne želi da govori „iz razloga poverljivosti i bezbednosti“.

Prema postojećim propisima, osim policije, nakon bezbednosne procene koju rade nadležne civilne i vojne službe, osobe kojima je određena zaštita mogu da čuvaju i pripadnici vojnih organa, kao i Bezbednosno-informativne agencije (BIA). U vezi sa obezbeđenjam poslanika Zukorlića RSE je poslao upit i Ministarstvu odbrane Srbije (MOD) od kojih se uskoro očekuje odgovor.

Zukorlić je naveo da su mu preteće poruke upućene preko društvenih mreža jednog od portala bliskih IDIL-u i da su nadležni nakon višenedeljnih bezbednosnih provera ocenili da se radi o ozbiljnim pretnjama.

„Mislim da su moja tumačenja o islamu kao veri umerenosti i ravnoteže, veri iz koje se ne može regrutovati nasilje, zapravo smetnja. Verujem da su im vaspitno-obrazovne institucije koje su u Sandžaku nastale pod mojim rukovodstvom, od vrtića do univerziteta, postale barijera za regrutovanje mladih ljudi. Smeta im moje razvijanje barjaka dijaloga i pomirenja jer očekuju da će normalizacijom odnosa Bošnjaka i Srbije u Srbiji, kao i u celosti Bošnjaka i srpskog naroda, biti smanjen konfliktni potencijal koji im je potreban za ragrutovanje mladih u ekstremne svrhe“, rekao je Zukorlić.

Darko Trifunović, direktor Centra za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, rekao je za RSE da bi najozbiljnije trebalo shvatiti pretnje Zukorliću.

„Nije prvi put da se njemu preti. Upravo on dobro razume koja je bila namera pripadnika takozvane Islamske države na ovim prostorima - da se regrutuju muslimanska deca kao topovsko meso u ko zna kojim ratovima. Muamer Zukorlić je potpuno svestan da su vehabije u Bosni i Novom Pazaru pravile kampove za obuku dece. Treba se zapitati kakve veze ona imaju sa takozvanom Islamskom državom i sirijskim ratištem“, naveo je Trifunović.

Po njegovom mišljenju, za Srbiju je od velike važnosti da nadležni osmisle i primene program deradikalizacije.

„Upkos brojnim edukativnim institucijama, takav program ne postoji. Gospodin Zukorlić bi trebalo da bude glavni nosilac deradikalizacije. On se zalaže za pravilno tumačenje Kurana, a ne ono koje poziva na nasilje. Zukorlić je rekao da se Kuran ne može promeniti ali da možete promeniti ljude koji ga tumače. Tom jednom rečenicom rekao je sve što je trebalo reći“, smatra Trifunović.

Sa druge strane, Muamer Zukorlić napominje da je za sprečavanje ekstremizma i nasilnog radikalizma najvažnija prevencija.

„Ono što je opasnost jesu posledice razbijanja islamske zajednice koje se događa od 2007. godine, od kada se gubi kontrola nad vaspitno-obrazovnim programima među muslimanskom decom i omladinom na prostoru Sandžaka i Srbije uopšte. Na toj destrukciji jedinstva nastale su brojne organizacije, od kojih su neke registrovane a druge ne, u kojima se vrše nekakve edukacije, a možda i regrutacije. Islamskoj zajednici bi, u skladu sa zakonom i ustavom, trebalo omogućiti da povrati jedinstveni uticaj i kontrolu nad svim segmentima organizacija islamske zajednice kako bismo imali titulara odgovornosti. Sada ga nemamo, već imamo destrukciju koja može proizvesti otrovne pojave u narednih deset ili više godina“, zaključio je Zukorlić.

Kada se radi o pretnjama koje su mu upućene, Muamer Zukorlić kaže da pretpostavlja da je to prosleđeno tužilaštvu i očekuje da će nadležni organi preduzeti sve što je potrebno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG