Dostupni linkovi

Govedarica: Ne priznajem rezultate izbora dok se ručno ne prebroje glasovi


Vukota Govedarica, lider SDS i kandidat za predsjednika RS

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) i kandidat Saveza za pobjedu za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je u ponedjeljak u Banjaluci da ne priznaje rezultate izbora održanih juče i da traži da se utvrdi prava istina.

"Imam osnova da sumnjam da su izbori pokradeni i nisu završeni sve dok se ručno ponovo ne prebroje svi glasački listići", rekao je on novinarima u Banjaluci. Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na veće gradove poput Zvornika, Gradiške i još nekih mjesta.

On je naveo da je na 87,23 odsto obradjenih biračkih mesta "veoma dramatična situacija", kao i da ima oko 41.000 nevažećih glasačkih listića.

"U ovakvom odnosu snaga ti listići mogu da utiču na rezultat i mi ćemo uputiti ozbiljne prigovore Centralnoj izbornoj komisiji BiH", kazao je Govedarica novinarima u Banjaluci.

On je rekao da za njega ovi izbori nisu završeni "dok se ručno ne prebroje svi listići", i na mjestima gde je pobijedio i na biračkim mjestima gdje je izgubio.

"Tražimo i uvid u brojanje, naročito velikih mjesta i gradova. Izbori su protekli u nedemokratskoj atmosferi", rekao je Govedarica. On je naveo da je protiv koalicije svih srpskih stranaka na nivou BiH, dodavši da će o tome na kraju odlučivati organi SDS-a.

"Nisam zadovoljan rezultatom SDS-a i nadao sam se da će on biti bolji. Nadam se da ćemo u narednom vremenu izvršiti dodatnu konsolidaciju stranke", rekao je Govedarica.

On je najavio da će posle ponovnog prebrojavanja glasova odlučiti da li će podnijeti ostavku na dužnost predsjednika stranke. Govedarica je ocijenio da se juče nije desio "nikakav krvavi dan, niti obojena revolucija", koje su najavljivali ljudi iz vlasti.

"Nema unitrašnjih neprijatelja RS, i sada se vidi da su sve njihove najave imale za cilj da sruše kredibilitet pojedinih partija", rekao je on.

Govedarica je uputio oštre primjedbe na kampanju koju je vodio lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, od kojeg su se, kaže, čule mnoge neprihvatljive prijetnje radnicima i penzionerima, kao i onima koji budu glasali za SDS i njene kandidate.

XS
SM
MD
LG