Dostupni linkovi

Bugarska: Za sada bez dokaza da je novinarka ubijena zbog svog posla


Bugarska novinarka Viktoria Marinova, 1. okobra 2018.
Bugarska novinarka Viktoria Marinova, 1. okobra 2018.

Visoki bugarski zvaničnik kaže da za sada nema dokaza koji ukazuju da je ubistvo bugarske novinarke Viktoria Marinova, koje je šokiralo zemlju, u vezi sa njenim poslom.

"Riječ je o silovanju i ubistvu" rekao je ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, koji je u ponedjeljak otputovao u sjeverni grad Ruse da bi lično nadgledao istragu ubistva Marinove.

Tijelo televizijske novinarke Viktorie Marinove pronađeno je u subotu, 6. okobra, u parku u gradu Ruse u blizini rijeke Dunav.

Policija je saopštila da je bila brutalno pretučena, silovana i zdavljena, i da njihova istraga provjerava tragove u vezi sa njenim i ličnim i profesionalnim životom.

Njena smrt je odmah izazvala snažanu međunarodnu osudu i zahtjev za spovođenje pune i temeljne istrage.

"Šokirani smo užasnim ubistvom Viktorie Marinove. Još jednom je hrabar novinar pao u borbi za istinu i protiv korupcije" napisao je prvi potpredsjednik Evropske Komisije, Frans Timmermans na Twitteru.

Reporteri bez granica, sjedište u Parizu, su poručili da drugi novinari TVN treba da dobiju policijsku zaštitu dok traje istraga.

Viktoria Marinova, TV reporter sa dugim stažom, godinama je bila domaćin programa o životnom stilu i član menadžmenta privatne televizijske stanice TVN.

Prije par mjeseci postala je domaćin televizijskog istraživačkog programa Detektor. U jednoj nedavnoj emisiji prikazali su intervjue o navodnoj korupciji u kojoj su umiješane privatne kompanije koje zloupotrebljavaju fondove EU.

Marinova je najmanje treći novinar ubijen na teritoriji EU u posljednjih 12 mjeseci.

"Prvo Malta, onda Slovačka, sada Bugarska. Neprihvatljiva su ponovna ubistva evropskih novinara," rekao je Sven Giegold, njemački član Evropskog parlamenta.

Giegold je pozvao evropske zakonodavce da brzo pošalju delegaciju u Burgarsku koja bi pomogla u istrazi ubistva.

XS
SM
MD
LG