Dostupni linkovi

Turska pozvala ambasadora Saudijske Arabije zbog nestanka novinara


Džamal Kašogi u Londonu, 29. septembra 2018.
Džamal Kašogi u Londonu, 29. septembra 2018.

Turska je pozvala na razgovor ambasadora Saudijske Arabije u Ankari povodom nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Kašogi (59), inače kolumnista The Washington Posta je nestao prošlog utorka nakon što je ušao u kozulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je trebalo da dobije zvaničan dokument o razvodu, da bi mogao da se oženi sa svojom turskom vjerenicom, koja ga je čekala ispred. Prije ulaska u konzulat joj je rekao da zove turske vlasti ukoliko ne izađe.

Sumnja se da je ubijen unutar zgrade, a njegovo tijelo potom ukolonjeno iz konzulata. Saudijske vlasti su tvrdnje demantovali kao neutemeljene.

Zvaničnik turskog ministarstva rekao je da se pomoćnik ministra Sedat Onal sastao u nedjelju sa saudijskim ambasadorom.

Privatna turska televizija NTV javila je da je Ankara zatažila dozvolu da turski istražitelji pretresu zgradu saudijskog konzulata.

Novinar Kašogi je bio blizak sa saudijskom kraljevskom prodicom, ali je prošle godine otišao u dobrovoljni egzil u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao saudijskog princa Mohameda Bin Salmana i njegov brutalan obračun sa intelektualcima i aktivistima u zemlji.

Turska državna televizija je citirala policiju, koja je navela da je 15 Saudisjaca stiglo u Istanbul sa dva aviona i da su bili u zgradi konzulata tog dana kada je Kašogi nestao. Nije međutim navedeno kada su Saudijci stigli.

Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova je rekao za Associated Press (AP) da je Turska "proširila" istragu bez navođenja više detalja. Turski zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti.

XS
SM
MD
LG