Dostupni linkovi

Debakl češke ljevice na lokalnim izborima


Andrej Babiš (u sredini)
Andrej Babiš (u sredini)

Lokalni izbori u Češkoj, uz njih u glavnom gradu i regionalni, i na trećini teritorije izbori za Senat Parlamenta, donijeli su debakl češke ljevice, očekivani uspjeh nezavisnih kandidata, a premijeru Andreju Babišu i njegovoj ANO nakon četiri godine gubitak vlasti u Pragu i pobjedu u većini velikih gradova, pokazuju rezultati nakon prebrajanja 99,99 posto glasova.

U prvom krugu izbora za trećinu Senata koji se održavaju svake dvije godine po većinskom izbornom sistemu izabrana su samo dvojica senatora, dok najviše kandidata u drugi krug naredne sedmice - njih 11 šalju opoziciona konzervativna Građanska demokratska stranka i vladajuća stranka ANO.

Većinu u gornjem domu izgubiće ljevica, pošto je Češka socijaldemokratska stranka uspjela da u drugi krug pošalje svega pet kandidata i ima šanse za maksimalno 17 od ukupno 81 senatora u novom dopunjenom sazivu a šanse za jednako brojni senatorski klub imaju i ODS i ANO.

Debakl češke ljevice, ne samo socijaldemokrata već i nereformisanih komunista kojima su gotovo dvije decenije išli protestni glasovi nakon parlamentarnih izbora prošle godine ponovio se još jače na lokalnim izborima i na regionalnim u Pragu.

Prvi put od pada komunista u regionalnim vlastima Praga neće biti ni socijaldemokrata, ni nereformisanih komunista jer su njihovi birači masovno pošli za obećanjima premijera Babiša, međutim skandali tokom mandata gradonačelnice Praga Adrijane Krnačove koštali su ipak ANO vlasti u Pragu gdje je završila tek na petom mjestu.

U Pragu koji po običaju glasa za razliku od ostatka zemlje redovno za desnicu, liberalnu, konzervativnu i za građanske inicijative, pobijedila je tjesno konzervativna ODS, ali veće šanse da sastave vladajuću koaliciju i izaberu gradonačelnika imaju građanski pokret Prag sebi, zajedno sa Piratskom strankom i liberalima iz TOP09 i nezavisnima iz koalicije Ujedinjene snage za Prag.

XS
SM
MD
LG