Dostupni linkovi

Agencija UN najavila nastavak rada u Jerusalemu


Jedno od centara UNRWA, Jordan

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) najavila je da će nastaviti raditi u Jerusalemu uprkos planovima Izraela da je ukloni iz tog grada.

UNRWA je u subotu navela da su obrazovanje, zdravstvena zaštita i druge službe namenjene palestinskim stanovnicima istočnog Jerusalema "važan posao", navodi AP.

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat rekao je u četvrtak da će izraelske vlasti preuzeti poslove Agencije, prije svega školovanje 1.800 učenika, ali nije objelodanio kada.

On je rekao da je taj potez ubrzala odluka Sjedinjenih Država da ukinu pomoć Agenciji u visini od 300 miliona dolara, zahtijevajući njenu reformu.

UNRWA djeluje u istočnom Jerusalemu od 1967. godine kada je Izrael okupirao taj dio grada koji Palestinci planiraju proglasiti glavnim gradom svoje buduće države.

Agencija je osnovana tokom rata 1948. godine koji je izbio po osnivanju Izraela. Prema procjenama, tada je oko 700.000 Palestinaca izbjeglo ili je protjerano iz svojih domova.

U odsustvu rješenja, Generalna skupština UN-a je obnavljala mandat agencije koja sada osigurava obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu za više od pet miliona izbjeglica i njihovih potomaka.

XS
SM
MD
LG