Dostupni linkovi

NATO uoči posete Stoltenberga: Želimo stabilnu i naprednu Srbiju


Aleksandar Vučić i Jens Stoltenerg prilikom ranijih susreta

NATO želi da pomogne izgradnju stabilnog, bezbednog i naprednog Zapadnog Balkana, što uključuje i Srbiju i podvlači da je "važno da se u potpunosti sprovedu sporazumi" postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je agenciji Beta u Briselu portparolka NATO Oana Lundžesku.

"Mi računamo na obe strane da iskažu predanost i odmerenost" u dijalogu Beograd-Priština, navela je Lundžesku uoči posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Srbiji.

Ona je naglasila da su "NATO i Srbija bliski partneri" i da "poseta generalnog sekretara pokazuje koliko se partnerstvo dve strane razvilo".

"Mi potpuno poštujemo neutralnost Srbije, dok i dalje jačamo naše partnerstvo", istakla je portparolka Atlantskog saveza. Prema njenim rečima, upravo zato što želi da pomogne izgradnju stabilnog, bezbednog Zapadnog Balkana i Srbije.

"Atlantski savez podržava napredak Srbije u reformama na njenom putu u Evropsku uniju. A istinskih izgleda za bolju budućnost na Zapadnom Balkanu ne može biti bez punog poštovanja ljudskih i prava svih zajednica", rekla je predstavnica za štampu NATO i ukazala da je "od ključne važnosti konstruktivan dijalog".

Lundžesku je navela da će zajednička vežba otklanjanja posledica prirodnih katastrofa, koju će u ponedeljak u Mladenovcu otvoriti Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti najveća te vrste i prva takva u Srbiji.

"To je vidljiv primer kako naše partnerstvo donosi opipljive koristi i pomaže spasavanju života", kazala je Lundžesku.

Dodala je da je od priključenja Srbije programu NATO Partnerstvo za mir 2006. godine saradnja dve strane "prešla dug put". "Od tada je naša saradnja prešla dug put, sa Srbijom smo radili na reformi sektora bezbednosti, pomažući srpskim snagama da pruže doprinos međunarodnim mirovnim misijama i uništavanju tone viškova opasne municije", rekla je portparolka Alijanse.

Dodala je da je Srbija "obukom na polju vojne medicine pomogla naporima NATO u obučavanju iračkih snaga za borbu protiv Islamske države".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovaraće u ponedeljak, 8. oktobra u Beogradu o saradnji Srbije i te vojne alijanse.

XS
SM
MD
LG