Dostupni linkovi

Banjaluka i Sarajevo: Pravda za Davida i Dženana


Sa protesta "Pravda za Davida", Banjaluka, 5. oktobar
Sa protesta "Pravda za Davida", Banjaluka, 5. oktobar

Hiljade građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine protestuju u Banjaluci i Sarajevu kako bi tražili utvrđivanje istine i otkrivanje ubica dvojice mladića – Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Nekoliko hiljada građana stoji na banjalučkom Trgu Krajine skandirajući "Pravda za Davida", "Ko je ubio Davida?", "Ubice, zločinci".

Prema informacijama, cijeli grad je blokiran od policije. Policija zaustavlja autobuse i automobile na svim putnim pravcima ka Banjaluci. Samo pravac od Banjaluke prema Gradišci je blokiran kilometrima.

Zabilježeno je i da su građani krenuli pješke na skup u Banjaluku iz Novog Grada i Prijedora, jer policija nije dozvolila kretanje autobusa.

U Banjaluci su prisutna oklopna policijska borna kola, a policajci su skriveni i na objektima oko Trga Krajine odakle snimaju kamerama i prate situaciju.

"Davor dolazi sa grupom ljudi. Da vam prenesem svima da nas je sada ovdje preko 30.000, stim da je kolona ispred Banjaluke dugačka 20 kilometara. Čekamo još i njih", poručila je okupljenima majka ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

Davidov otac, Davor Dragičević, uputio se sa grupom pristalica ulicama kako bi doveo grupe do Trga Krajine koje su blokirane.

"Pravimo otpočetka novu državu, mirno, dostojanstveno, tolerancija. Nema više ubistava djece. Mora da vlada zakon, kako za mene, tako za sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju. I bićemo jednog dana ponosni. Osmog oktobra Milorade (Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska), ja ću biti na Trgu, u svom krevetu. Samo nemoj prije da pobjegneš ti, Željkica (Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske), tvoj vrh zločinačko-tajkunski", poručio je Davor Dragičević.

Istovremeno, građani u Sarajevu traže pravdu za Dženana Memića. Ovaj 21-godišnjak je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža, pod nerazjašnjenim okolnostima, zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. S njim je u društvu bila djevojka Alisa Mutap, koja je kasnije tvrdila da pati od amnezije.

David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno šest dana kasnije.

Zbog povezanosti sa ubistvom, do sada je uhapšen jedino Banjalučanin Alen Kukić koji se tereti za manipulisanje snimcima sa nadzornih kamera na objektima u Ulici Velibora Janje Janjetovića, gdje je, prema policijskoj istrazi, zabilježeno posljednje kretanje Davida Dragičevića.

Davor Dragičević tvrdi da je David, otet, mučen i ubijen te da su u ubistvu učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG