Dostupni linkovi

Nestao šef Interpola nakon puta u Kinu, supruga pod zaštitom


Meng Hongvei, nestali predsjednik Interpola
Meng Hongvei, nestali predsjednik Interpola

Francuske vlasti su otvorile istragu, nakon što je predsjednik Međunarodne policijske organizacije za saradnju-Interpol, Meng Hongvei nestao nakon što je otputovao u svoju rodnu Kinu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo u petak naveče da su njegovu suprugu nakon prijetnji stavili pod zaštitom.

Supruga šefa Interpola, kontaktirala je policiju u Lionu, francuskom gradu u kojem se nalazi sjedište policijske organizacije, nakon što joj se nije javljao od 25. septembra, kada je otputovao u rodnu Kinu, i nakon što je primila prijetnje preko telefona i putem društvenih mreža.

Prethodno su mediji izvijestili, pozivajući se na policijske izvore, da se Meng Hongvei nije javio supruzi od 29. septembra.

Osoba upoznata sa istragom o nestanku je, kako prenosi Reuters, rekla da je prvobitna radna pretpostavka zapadnih istražitelja bila da je Meng protivrječio kineskim vlastima na neki način, i da je rezultat toga bilo hapšenje.

"Francuska je začuđena situacijom sa predsjednikom Interpola i zabrinuta zbog prijetnji koje dobija njegova supruga", navelo je francusko ministarstvo.

Glavna funkcija Interpola je da osigura mehanizme za policijske snage u različitim državama da obavijeste jedni druge o traženim osumnjičenima.

Mengova supruga, koja je ostala u Lionu sa njihovom djecom prema policijskim izvorima, dobila je zaštitu. Takođe je taj izvor rekao: "Razmjena sa kineskim vlastima se nastavlja".

Reuters podsjeća da je posljednjih godina bilo nekoliko slučajeva nestanaka visokih kineskih zvaničnika bez objašnjenja, da bi nakon toga, poslije izvjesnog vremena, sedmica ili čak i mjeseci, bilo saopšteno da su pod istragom, najčešće osumnjičeni za korupciju.

Nije jasno zašto je Meng putovao u Kinu. Mediji iz Hong Konga navode, pozivajući se na neimenovane izvore, da je odveden na saslušanje čim je tamo stigao, ali nije jasno zbog čega.

Francuska policija je ovaj incident zvanično istražuje kao "zabrinjavajući nestanak."

Meng (64) je imenovan za predsjednika Interpola u novembru 2016., nakon što je u Kini obavljao više visokih funkcija uključujući i poziciju zamjenika ministra za javnu bezbjednost.

Njegov mandat na dužnosti prvog čovjeka Interpola traje do 2020.

Grupe za ljudska prava su iskazivale zabrinutost da će Kina pokušati da iskoristi poziciju Menga u Interpolu, da po svijetu juri kineske disidente.

Kina je dugo godina pokušavala da ubijedi strane države da uhapse i deportuju nazad kineske građane, optužne za razna kriminalna djela uključujući korupciju o terorizam.

XS
SM
MD
LG