Dostupni linkovi

CIK: Sve spremno za nedjeljne opšte izbore u BiH


Plakati stranaka u Sarajevu, septembar 2018.
Plakati stranaka u Sarajevu, septembar 2018.

U subotu, 6. oktobra u sedam sati u Bosni i Hercegovini počinje izborna šutnja, pred izbore zakazane za nedjelju 7. oktobra. Do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati zabranjene su sve javne političke aktivnosti.

Na opštim izborima u BIH, birači, njih 3.352.933, biraće tri člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, te za Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Konferencija za medije Centralne izborne komisije u BiH
Konferencija za medije Centralne izborne komisije u BiH

Biračka mjesta biće otvorena, kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BIH Branko Petrić, u nedjelju u 7.00 sati, no birački odbori dužni su sat ranije biti na biračkim mjestima kako bi utvrdili sastav izbornog materijala i izvršili potrebne pripreme.

"Tako će u 7.00 sati sve biti spremno da se prime svi glasači. Svi glasači će morati imati jedan od važećih identifikacionih dokumenata, a to je lična karta, pasoš ili vozačka dozvola. Svi ovi dokumenti treba da budu izdati u BiH", rekao je Petrić.

Na opštim izborima u BiH bira se ukupno 518 nosilaca mandata, a za ta mjesta se na ovim izborima nadmeće 7.498 kandidata. Na glasačkim listićima naći će se ukupno 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 neovisna kandidata. U odnosu na zadnje opšte izbore održane 2014. godine broj je veći za 30 političkih subjekata.

Predsjednik CIK -a Branko Petrić pozvao je građane koji su upisani u birački sprisak da provjere gdje glasaju.

"Pozivam birače koji su upisani u birački spisak da provjere da nije bilo kakvih promjena. Moguće je provjetiti stanje na web stranici ili slanjem sms poruke. Mnogi su građani mimo njihovog znanja odjavljeni sa svog mjesta i prijavljeni da glasaju u inostranstvu, trebaju da dođu na mjesto gdje su glasali jer će se naći rješenje da glasaju. Paketi koji su sa njihovim imenom poslani vani i vratili se to će biti elliminisano. Svaki glasač će glasati samo jednom", kazao je on.

Od 77.000 paketa koji su poslani za glasanje van granica BiH, skoro polovina otišla je u Srbiju i Hrvatsku. Do danas se u BiH vratilo 47.000 paketa od čega je šest hiljada neuručena pošta, a 41.000 glasača u inostranstvu je već glasala.

Opšti izbori biće provedeni u cijeloj BiH, a građani će moći da glasaju na 5.749 biračkih mjesta, od čega je 5.380 redovnih. Oformljeno je 314 mobilnih timova tima za osobe koje će glasati u odustvu. Prema riječima predsjednika CIK-a, takvih je oko 10.000 građana.

Petrić je istakao da je CIK nadležan za akreditovanje međunarodnih posmatrača, kao i domaćih posmatrač,a dok su opštinske i gradske komisije nadležne za stranačke posmatrače.

Branko Petrić
Branko Petrić

"CIK je izdao dozvolu za 1.000 i više stranih posmatrača. Bit će više od 60.000 stranačkih posmatrača. CIK je uradio sve što se od njega očekuje i što je propisano zakonom. Nema nikakvih kašnjenja, nezakonitosti, niti onoga što nije urađeno. Očekuje se poštovanje pravila od svih građana BiH, ali i gostiju koji imaju ulogu u izbornom procesu", kazao je on.

Kada je riječ o glasanju u konzularnim predstavništvima, Petrić je naveo da će građani i ove godine moći da glasaju lično u konzulatima BiH.

"Nešto je više od 1.000 građana koji će glasati na tom mjestu", rekao je on.

Poručio je da očekuje fer i korektne izbore, odnosno da će svako ispoštovati svoju ulogu u izbornom procesu.

XS
SM
MD
LG