Dostupni linkovi

Nastavlja se misterij oko Međunarodne svemirske stanice


Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica

Šef ruske svemirske agencije izjavio je da je malena rupa otkrivena na Međunarodnoj svemirskoj stanici namjerno napravljena, pozivajući se na rezultate istrage koju provodi posebna komisija.

Dmitrij Rogozin, direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" je tako produbio misteriju oko rupice koja je karajem augusta izazvala kratak pad razine kisika u svemirskoj stanici.

Budući da je istraživanje svemira jedno od rijetkih preostalih područja u kojima Moskva i Washington nastavljaju surađivati, ruski i američki dužnosnici nastojali su umanjiti sumnju u vezi s incidentom.

Međutim, jedan ruski novinar je citirao anonimne ruske dužnosnike koji su tvrdili da je američki astronaut bio kriv.

Rogozin je u intervjuu za državnu televiziju rekao da „ se a isključuje bilo kakav nedostataku proizvodnji, što je važno za otkrivanje istine ", kazao je.

"Sadašnja verzija je bila da je to bio namjerna čin, a druga komisija će odrediti gdje se to dogodilo", dodao je Rogozin.

Dužnosnici NASA-e izjavili su da čekaju konačni izvještaj svojih ruskih kolega prije nego što donose zaključke.

Prošlog mjeseca, trenutni zapovjednik svemirske stanice, američki astronaut Drew Feustel je odbacio bilo kakvu odgovornost članova posade.

U svom intervjuu, Rogozin je također rekao da postoje problemi u odnosima između Roskosmosa i NASA-e .

Prvi čovjek ruske svemirske agencije kazao je i da Roskosmos istražuje mogućnost izgradnje zajedničke istraživačke stanice na Mjesecu s Kinom.

XS
SM
MD
LG