Dostupni linkovi

BiH nije dostavila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK


Predavanje Upitnika EK evropskog komesara Johannesa Hahna predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, arhivski snimak
Predavanje Upitnika EK evropskog komesara Johannesa Hahna predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću, arhivski snimak

Bosanskohercegovačke vlasti su dobile rok od tri mjeseca koji je istekao krajem septembra da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK), ali odgovori još nisu dostavljeni, rečeno je za N1 iz ove institucije.

Odgovarajući na upit o mogućim posljedicama na bh. put ka kandidatsokm statusu, a u svjetlu predstojećih oktobarskih izbora u BiH te izbora u EU naredne godine, iz Komisije su naveli da očekuju odgovore u narednom periodu, a da konkretna pitanja o tome gdje je BiH tačno u procesu odgovaranja trebaju biti adresirana na bh. vlasti.

Europska Komisija je poslala dodatna pitanja 20. juna ove godine, kao dio priprema Komisijinog mišljenja na bh. aplikaciju za članstvo u EU.

"Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja biti će uzeti u obzir u toku priprema Komisijinog mišljenja o osnovanosti bh. aplikacije za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Vijeće EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracijskom procesu zemlje kao i nužnim reformama koje BiH mora provesti", rekao je glasnogovornik Komisije za N1.

XS
SM
MD
LG