Dostupni linkovi

Francuska upozorava Italiju zbog predloga budžeta


Pravila ista za sve: Bruno Le Mer
Pravila ista za sve: Bruno Le Mer

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer upozorio je danas vladu Italije da su budžetska pravila EU ista za svih 19 članica evrozone.

"Ta pravila su ista za svaku državu, jer imamo zajedničku budućnost", rekao je Le Mer uoči mesečnog sastanka ministara finansija evrozone u Luksemburgu, prenosi Frans pres.

Ministar finansija Italije Đovani Tria izjavio je danas da njegove kolege iz drugih zemalja evrozone treba da "ostanu smirene" i sačekaju njegovo objašnjenje o predlogu italijanskog budžeta, navodi Asošiejted pres.

Populistička, evroskeptična vlada Italije objavila je prošle nedelje predlog budžeta koji sadrži znatno povećanje javnih troškova zbog kojih će budžetski deficit iznositi 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda naredne godine. Taj potez, kojim Rim rizikuje sukob s Evroskom unijom, uznemirio je finansijska tržišta i vlade drugih zemalja, i doveo do naglog pada indeksa na milanskoj berzi u petak.

Predsednik Evrogrupe Mario Senteno, koji predsedava sastancima ministara finansija članica evrozone, rekao je da "svi imaju pitanja i očekuju odgovore" u vezi sa predlogom italijanskog bužeta.

XS
SM
MD
LG