Dostupni linkovi

Ubistvo slovačkog novinara Kucijaka plaćeno najmanje 70.000 evra


Ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice krajem februara naručeno je i plaćeno najmanje 70.000 evra, saopštili su danas slovačko Generalno tužilaštvo i policija, prenosi Beta.

Tužilaštvo i policija navode da će plaćeni ubica, njegov pomoćnik, posrednik i naručilac, koji su uhapšeni u četvrtak u raciji u mestu Kolarovo na jugu Slovačke i dan kasnije u obližnjem Komarnu, po odluci suda ostati u pritvoru do suđenja.

"Broj od četvoro optuženih nije konačan. Dokazi su veoma jaki i bili su povod da optužimo te četiri osobe. Miran ću biti tek kada im bude uručena optužnica i kada budu pravosnažno osudjeni", kazao je danas na vanrednoj konferenciji za novinare generalni tužilac Jaromir Čižnar.

Tužilac nadležan za istragu ubistva mladog istraživačkog novinara i njegove verenice, a koji po dogovoru sa slovačkim medijima ostaje anoniman, potvrdio je danas po inicijalima da su uhapšeni i ubica i pomoćnik vozač i posrednik i naručilac ubistva koji takodje može da se pokaže kao puki posrednik i ne mora da bude konačni.

"Ubistvo je naručeno i plaćeno najmanje 70.000 evra, 50.000 evra u gotovini i 20.000 isplata starog duga.", kazao je nadležni tužilac.

U raciji je uhapšen strelac koji je iz pištolja ubio Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu 21. februara uveče u njihovoj kući u selu Velka Mača blizu Bratislave, Tomaš Sabo, jedno vreme policajac, detektiv, poslednjih godina vlasnik radnje sa zdravom hranom u Kolarovu, a povremeno angažovan i kao telohranitelj, poklonik borilačkih sportova i motociklista.

Vozač i pomoćnik je bio njegov rođak Miroslav Marček, a posrednik privrednik sa juga Slovačke Zoltan Andruško koji je posle hapšenja odlučio da sarađuje s istragom. Ubistvo je preko Andruška naručila, prema saznanjima istrage, Alena Zuzova, prijateljica i prevodilac na italijanski jezik za kontroverznog slovačkog tajkuna Marijana Kočnera koji je Kucijaku pred ubistvo pretio zbog toga što piše o njemu a novinar je bez uspeha od slovačke policije tražio da ga zaštiti od Kočnera. G

eneralni tužilac Čižnar odbio je da novinarima danas potvrdi ili demantuje da je medju sumnjivim licima i sam Kočner.

Tužilaštvo i policija posebno su istakli doprinos međunarodnog istražnog tima s italijanskim kolegama i Europola u istrazi, apelovali su na novinare da ne zahtevaju od njih dalje detalje koji bi otežali posao tužilaštvu a olakšali pripremu odbrane uhapšenima.

Ubistvo novinara i njegove verenice šokiralo je Slovačku i započelo seriju najvećih demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine kada su iz nedelje u nedelju desetine hiljada Slovaka izlazile na ulice na mitinzima Za pristojnu Slovačku da zahtevaju nezavisnu istragu ubistva, a zbog njih je sredinom marta pala vlada dugogodišnjeg premijera Roberta Fica.

XS
SM
MD
LG