Dostupni linkovi

UN pozvale Izrael i palestinski Hamas da izbegnu nasilje


Jedan od protesta Palestinaca u Pojasu Gaze

UN su danas pozvale Izrael i palestinski pokret Hamas da izbegnu nasilje posle nemira u kojima je stradalo sedam osoba, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze, prenela je agencija Frans pres.

"Duboko sam ožalošćen zbog izveštaja prema kojima je sedam Palestinaca, od kojih dvoje dece, ubijeno, a nekoliko stotina povredjeno, u sukobu s pripadnicima izraelskih snaga bezbednosti tokom protesta u pojasu Gaze", izjavio je Džejmi MakGoldrik, koordinator UN za humanitarna pitanja u palestinskim teritorijama.

Zvaničnik UN je pozvao Izrael i Hamas da se suzdrže nasilja kako se ne bi pogoršala situacija.

Prema navodima Ministarstva zdravlja u Gazi, tokom jučerašnjih protesta od izraelske vatre poginulo je sedam Palestinaca, uključujući dva dečaka, a ranjeno je najmanje 90 ljudi, prenosi agencija AP.

Protesti duž granice koje predvodi ekstremistički Hamas održavaju se jednom nedeljno od kraja marta zbog 11-godišnje izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze. Blokada je uvedena pošto je Hamas nasilno preuzeo vlast u Gazi 2007. godine.

Od kraja marta u demonstracijama je od izraelske vatre poginulo više od 190 Palestinaca, a na jučerašnjim protestima bilo je najviše žrtava od protesta 14. maja kada je ubijeno 60 Palestinaca.

XS
SM
MD
LG