Dostupni linkovi

Lavrov u UN-u odbacio optužbe o miješanju Rusije


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je u Ujedinjenim nacijama američku politiku prema Iranu, Siriji i Venecueli i odbacio optužbe da se Moskva miješa u pitanja drugih zemalja.

U govoru u Generalnoj skupštini UN-a Lavrov je optužio neimenovane snage za pokušaje "podrivanja demokratski izabranih vlada", što je bila očigledna aluzija na podršku SAD i EU ruskim susjedima i sirijskoj opoziciji, navodi AP.

On je čvrsto branio multilateralne organizacije kao što je UN, kritikovao jednostrane poteze SAD-a i drugih zemalja, a optužbe o ruskim aktivnostima u inostranstvu kritikovao je kao "neosnovane".

Rusija konstantno odbacuje optužbe za miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, i za druge aktivnosti u inostranstvu.

Lavrov je rekao i da će Moskva učiniti "sve što je moguće" da međunarodni nuklearni sporazum velikih sila s Iranom bude očuvan, uprkos povlačenju SAD-a iz njega u maju.

Kritikovao je tu odluku američkog predsjednika Donalda Trampa, nazvavši je dijelom opasne tendencije jednostranih mjera koje mogu da ugroze svjetski poredak stvoren poslije Drugog svjetskog rata. Ocijenio je da izlazak SAD-a iz sporazuma s Iranom predstavlja kršenje rezolucija UN-a i prijetnju stabilnosti na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG