Dostupni linkovi

Predsednik SAD 'spreman na susret' s venecuelanskim čelnikom


Nikolas Maduro
Nikolas Maduro

Predsednik SAD-a Donald Tramp rekao je da je spreman da se sastane s venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom ako bi to pomoglo da se smanji patnja u Venecueli.

"Spreman sam da se u svakom trenutku sastanem sa bilo kim da bih spasao živote, pomogao ljudima", rekao je Tramp odgovarajući na novinarska pitanja o tome da li bi SAD vojno intervenisao da bi svrgnuo Madura.

Američka vlada je u utorak uvela finansijske sankcije za četvoro ljudi bliskih Maduru, uključujući njegovu ženu i potpredsednika države, zbog navoda o korupciji.

Tramp je naveo da bi Maduro lako mogao biti oboren vojnim udarom, posle prošlogodišnjih komentara da bi za povratak demokratije u Venecuelu mogla biti potrebna "vojna opcija".

Maduro je više puta izjavljivao da želi da razgovara s Trampom i učinio je više koraka ne bi li se približio Beloj kući.

Lideri pet konzervativnih južnoameričkih vlada i kanadski premijer su u sredu potpisali zahtev Međunarodnom krivičnom sudu da istraži navode o zločinima protiv čovečnosti u Venecueli.

Inače, Nikolas Maduro je potvrdio učešće u Generalnoj skupštini UN-a, prenela je državna televizija.

"Idem u Generalnu skupštinu UN-a da bih branio istinu o Venecueli", rekao je Maduro u avionu kojim leti za Njujork. On je rekao da je "pun emocija, strasti i istine", da bi "svi znali da Venecuela stoji na nogama".

Maduro nije bio na Generalnoj skupštini od 2015. a ranije je rekao da želi ići u Njujork zbog zabrinutosti da bi njegovi protivnici mogli pokušati da ga ubiju tokom boravka u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG