Dostupni linkovi

Švajcarska: Roman Abramovich prijetnja po javnu bezbjednost


Ruski oligarh Roman Abramovich

Švajcarska federlana policija proglasila je ruskog oligarha i vlasnika fudbalskog kluba Chelsea, Romana Abramovicha "prijetnjom po javnu bezbjednost i rizik po reputaciju zemlje" ukoliko bi postao njen rezident, objavio The Guardian, pisanje švajcarskih medija u utorak.

Abramovich je u utorak izgubio sedmomjesečnu zakonsku bitku sa jednim novinskim izdavačem čiji je cilj bio da se spriječe objavljivanje razloga zbog kojih nije uspio da obezbijedi boravak u Šavjcarskoj.

Bitka između ruskog oligarha i izdavača Tamedia iz Ciriha počela je u februaru, nakon što je ta medijska grupa došla u posjed detalja pisma policije, od koje je traženo od strane državnog sekretarijata za migracije da daju svoju procjenu o tome da li da Abramovichu dozvole da se preseli u kanton Valais.

Abramovich koji u Londonu posjeduje rezidenciju vrijednu 90 miliona funti, prijavio se za boravak u švajcarskoj u julu 2016., u nadi da će tamo ekskluzivni skijaški resort Verbier pretvoriti u svoj zvanični dom.

Nakon detaljnog razmatranja prijave jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, policija je ukazala na više stvari. Prema Tamedia izvještaju, policija je navela da je Abramovich poznat zbog "sumnji u pranje novca i pretpostavki da ima kontakte sa kriminalnim organizacijama".

Takođe su naglasili da postoje razlozi da vjeruju da su "sredstva sa kojima raspolaže aplikant makar djelimično nelegalnog porijekla".

Abramovichev advokat, Daniel Glasl je na eksplozivne optužbe tada odgovorio tužbom za korekciju činjenica federalne policije. Takođe je rekao da planira da podnese krivičnu prijavu pritiv svakoga ko bude širio te informacije.

Tvrdio je da su inforamcije da Abramovich ime veze sa pranjem novaca ili kontakte sa kriminalnim organizacijama netačne, te da optužbe nijesu bazirane na bilo kojoj sudskoj presudi već na policijskim informacijama koje nijesu lako provjerljive, i da Abramovich ima pravo na prezumpciju nevinosti.

U februrau su uspjeli da osiguraju sudsku zabranu da se policijski navodi javno objave u medijima. Ta presuda je međutim preinačena u sudskom postupku koji se okončao prošlog petka, kada je švajcarski sud odbacio Abramovichevu žalbu.

Tamedia je priču objavio u utorak ujutro.

Ruski oligarh blizak Kremlju medijsku pažnju svijeta skrenuo je 2003, godine nakon što je kupio poznati britanski fudbalski klub Chelsea. Međutim nakon što je u martu ove godine u Engleskoj otrovan dupli ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer, Britanija je preduzela mjere za kontrolu i zaustavljanje ulaska novca iz Mosve u tu zemlju, nakon čega je Abramovich povukao zahjev za obnavljanje dozvole boravka u Ujedinjenom Kraljevstu.

Abramovich je u maju ove godine dobio izraelsko državljanstvo u skladu sa zakonom te zemlje koji omogućava svakom Jevreju da postane državljanin Izraela.

Što se Šavjcarske tiče, Abramovichu je prvo u kantonu bio prihvaćen zahjev za dobijanje statusa rezdenta na osnovu pregleda njegovog finansijskog stanja što ga je činilo "intersantnim poreskim obveznikom", međutim vlasti na federalnom nivou su nakon policijske procjene zauzele drugačiji stav.

U junu 2017. Abramovich je povukao zahtjev za dobijanje boravka u Švajcarskoj.

XS
SM
MD
LG