Dostupni linkovi

May: EU ponuda gora nego da ne bude dogovora o Brexitu


Theresa May, britanska premijerka

Britanska premijerka Theresa May nagovijestila je u utorak da joj je prihvatljivije da ne bude sporazuma o Brexitu nego da prihvati sadašnju ponudu Evropske unije o razlazu.

May je naglasila da Britaniji trebaju druge ponude iz EU da bi pregovori o Brexitu krenuli naprijed.

"Ja uvijek kažem da je bolje da ne bude sporazuma nego da imamo loš dogovor. Ja mislim da bi loš sporazum bio onaj koji bi razbio Ujednjeno Kraljevstvo", rekla je May odgovarajući na pitanje da li bi bilo bolje da se ne postigne sporazum o izlasku Britanije iz Evropske unije, nego da bude dogovoren neki sličan već postojećem EU-Kanada trgovinskom sporazumu.

Portparol May je kasnije rekao da je britanska premijerka konkretno mislila na tip sporazuma koji EU trenutno nudi Britaniji za buduću trgovinu, a za koji ona smatra da bi podijelio Englesku, Vels i Škotsku od Sjeverne Irske insistiranjem da se za Sjevernu Irsku primijene drugačija carinska pravila.

Njena pozicija, navodi Reuters, efektivno isključuje alternativne prijedloge o Brextu, koje iznose pobunjeni članovi njene sopstvene Konzervativne partije, a koji su bazirani na sporazumu o slobodnoj trgovini širokog ranga, koji je sličan onome koji postoji između EU i Kanade.

Prošle sedmice May je izdala ljutiti edikt Briselu kada se samit EU lidera koji se smatrao kao prilika na kojoj će se izgraditi momentum prema postizanju konačnog sporazuma u okotobru ili novembru, okončao otvorenim odbacivanjem britanskog prijedloga.

Razgovarajući sa novinarima u Njujorku, gdje prisustvuje Generalnoj Skupštini UN, May je pozdravila naknadno prizanje predsjednika Evropskog Savjeta, Donalda Tuska da blok još uvijek želi postizanje sporazuma.

"Mislim da je pojansio da postoji nada i očekivanje i želja za sporazumom od strane Evropske unije. Ako imaju briga, moraju nam ih detaljno objasniti, a ako imaju kontraponude, hajde da ih čujemo i onda ih možemo razmotriti i krenuti naprijed" poručila je britanska premijerka koja je zbog Brexita pod pritiskom u Briselu i kod kuće, prevashodno od sopstvenih torijavaca.

Britanija će iz EU prema Brexit planu izaći 31. marta 2019., a do tada bi svi detalji o odnosima nakon izlaska iz evropskog bloka trebalo da budu dogovoreni.

XS
SM
MD
LG