Dostupni linkovi

Guterres: Živimo u kaotičnom svijetu


Generalni sekretar UN Antonio Guterres u obraćanju Generalnoj skupštini UN u New Yorku, 25. septembra 2018.
Generalni sekretar UN Antonio Guterres u obraćanju Generalnoj skupštini UN u New Yorku, 25. septembra 2018.

Glavni tajnik UN Antonio Guterres u pozdravnom govoru na 73. Zasjedanju UN upozorio je na nužnost refromi, suradnju među državama i posljedicama sve drastičnijih klimatskim promjenama, te borbu za očivanje okoliša.

“Naš svijet pati zbog nepovjerenja među ljudima i državama. Ljudi su nesigurni ,povjerenje među ljudima i državama slabi. Naš svijet je kaotičan, multilaterizam je potkopava se, a upravo danas je sve potrebniji. Rizik sukoba i konfrotacija sve je ozbiljniji. Nama treba suradnja, kako bi se izbjegao sukob. UN treba promovirati reforme multilateralnog sustava, kako bi i UN odgovorio potrebama naroda i cijelog planeta. Nismo uspjeli okončati ratove u Siriji i Jemenu, Palestinci i Izraelci sve su udaljeniji jedni od drugih kao i ideja o dvije države, jedna pored druge. Nukelarne države moderniziraju svoje arsenale. Upotrebljava se kemisjko oružje usprkos njegovoj zabrani. Migranti i izbjeglice i dalje su u teškom položaju. Oni koji zatvaraju granice otvaraju vrata trgovini ljudima. Naša zadaća je riješiti ova pitanja,” rekao je između ostaloga glavni tajnik UN.

Izdvajajući pozitivne pomnake u svijetu naveo je i da Makedonija i Grčka nakon godina sporenja oko imena uspjeli prevladati razlike među njima.

Prethodno su lideri oko 120 država svijeta nazočnih na Generalnohj skupštini UN minutom šutnje odali počast Kofiju Annanu, 7. glavnom tajniku UN koji je preminuo 18. augusta ove godine.

(Mirjana Rakela)

XS
SM
MD
LG