Dostupni linkovi

Kragujevac: Krivične prijave zbog navodnih pretnji novinaru


Zoran Radovanović, novinar lista 'Danas'
Zoran Radovanović, novinar lista 'Danas'

Novinar dnevnog lista Danas Zoran Radovanović, podneo je u utorak krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu protiv člana Saveta Univerziteta u tom gradu Milovana Stojanovića zbog pretnji i uvreda koje mu je navodno uputio telefonom.

U krivičnoj prijavi Radovanović tvrdi da mu je Stojanović, za koga kaže da ga površno poznaje iz naselja u kome živi, telefonirao predstavljajući se kao komšija, te da mu je više puta rekao da „pazi šta radi“.

Prema Radovanovićevim rečima, pretnje su usledile nakon serije tekstova koje je objavio o dešavanja na Univerzitetu u Kragujevcu i junske smene smene bivšeg rektora Nebojše Arsenijevića.

Rešenje o njegovoj smeni odobrila je Vlada Srbije, to jest Ministarstvo prosvete, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije donela preporuku u kojoj se navodi da je Arsenijević u sukobu interesa.

„Pretnja je usledila i nakon mojih tekstova i komentara o povratku pojedinih profesora koji su optuženi u najvećoj korupcionaškoj aferi u istoriji visokog školstva u Srbiji za prodaju ispita i diploma, na vlast“, dodaje Radovanović podsećajući na navodne koruptivne radnje na Univerzitetu u Kragujevcu, grada u centralnoj Srbiji, iz 2007. godine, koje su većinom sudski zasterele, a ostale upamćene kao afera „Indeks“.

Milovan Stojanović do ovog trenutka nije odgovorio na upit RSE povodom Radovanovićevih navoda.

Pretnje su osudili Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je pozvalo policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića, dok je Udruženje novinara Srbije zatražilo od predstavnika Univerziteta u Kragujevcu da prestanu da ugrožavaju bezbednost novinara.

XS
SM
MD
LG