Dostupni linkovi

Među otetim pomorcima u Nigeriji državljani BiH i Hrvatske


Otmica zarad otkupa je čest problem u djelovima Nigerije (ilustrativna fotografija)
Otmica zarad otkupa je čest problem u djelovima Nigerije (ilustrativna fotografija)

Nigerijski pirati oteli su 19 članova posade švajcarskog teretnog brod MV Glarusa, među kojima jedan državljanin Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Hrvatske, rekao je za Radio Slobodna Evropa Romano Perić, hrvatski koordinator inspektora Međunarodne federacije transportnih radnika i član Sindikata pomoraca Hrvatske.

„Pirati su napali brod 45 nautičkih milja od Bunny otoka u Nigeriji. Mi smo za sada stupili u kontakt sa familijom jednog odotetih pomoraca. Trenutno je istraga u tijeku i nemamo trenutno previše informacija koji je razvoj situacije“, objasnio je Perić.

Švajcarska kompanija Massoel potvrdila je, javljaju mediji, napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama.

"Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi", javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli članove posade.

Među otetim članovima posade, osim državljana BiH i Hrvatske, su sedam Filipinaca, te po jedan pomorac iz Slovenije, Rumunije i Ukrajine.

„ Svako sada radi svoj dio posla u dobivanju informacija-mi u ITF-u (Međunarodnoj federaciji transportnih radnika), Vlada Hrvatske, Ministarstvo pomorstva Hrvatske. To je za sada relativno svjež slučaj. Danas se odvijaju sve akcije i intervencije u tom smislu da se dobije sve više informacija“, kaže Perić.

Još uvijek nije poznat identitet otetog bh. državljanina. U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj nemaju informacije o otetom pomorcu. Kako su za RSE rekli poslali su upite instituacijama te zemlje, ali i kompaniji za koju je pomorac iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG