Dostupni linkovi

Stoltenberg: Samo od građana Makedonije zavisi ulazak u NATO


Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u video poruci građanima Makedonije istakao da su vrata NATO otvorena za Makedoniju, ali da li će kroz njih proći, mogu da odluče samo oni na referendumu u iduću nedelju, 30. septembra.

"Sada je vreme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas!", rekao je Stoltenberg

Stoltenberg je, ocenivši dogovor vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora o imenu kao istorijski, rekao da to otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

"Članstvo u NATO će vama i vašoj deci dati sigurnost koja dolazi kada ste deo najuspešnije svetske alijanse i daće vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama", rekao je Stoltenberg.

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predvidjena promena od "Makedonija" u "Severna Makedonija", uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu. Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Severna Makedonija", uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.

XS
SM
MD
LG