Dostupni linkovi

Otkazan susret šefova diplomatija Indije i Pakistana zbog Kašmira


Kašmir oko koga se spore Indija i Pakistan
Kašmir oko koga se spore Indija i Pakistan

Indija je danas otkazala redak sastanak svog i pakistanskog ministra inostanih poslova, koji je trebalo da bude tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Indija je odustala od sastanka Sušme Svaradža i Pakistanca Šaha Mehmuda Kurešija zbog nedavnih ubistava pripadnika indijskih snaga bezbednosti baziranih u Kašmiru.

Indijsko ministarstvo je optužilo za pomenuta ubistva pakistanske naoružane grupe. Istovremeno, Nju Delhi kritikuje Pakistan zbog puštanja u promet 20 poštanskih maraka u kojima se “glorifikuju terorizam i teroristi”.

U saopštenju se dodaje da poslednji potezi pokazuju “pogubne namere” Pakistana i “pravo lice” njegovog novog premijera Imrana Kana.

Indijsko Ministarstvo inostranih poslova nije saopštilo detalje ali je otkazalo sastanak koji je najavljen prethodnog dana.

Agencije javljaju da je početkom ove sedmice ubijen jedan indijski graničar a njegovo telo potom unakaženo. U petak su pronađena tri ubijena indijska policajca nakon što su bili oteti na spornoj teritoriji Kašmir.

Pakistan je nedavno pustio u opticaj poštanske marke sa likom Burhana Vanija, harizmatičnog komandanta u Kašmiru, koga su ubile indijske snage u julu 2016, što je izazvao talas protesta u Indiji.

Pakistanski ministar je rekao da je razočaran otkazivanjem sastanka i ocenio da se Indija više interesuje za svoju unutrašnju politiku nego za mir i stabilnost u regionu.

Susreti između visokih zvaničnika Indije i Pakistana su veoma retki. Poslednji je bio pre tri godine.

Sastanak u Njujorku je bio dogovoren nakon što je novoizabrani pakistanski premijer Imran Kan pozvao svog indijskog kolegu Narendru Modija na obnavljanje razgovora višedecenijskih neprijatelja koji poseduju nuklearno oružje.

Sukob Pakistana i Indije oko Kašmira traje 60 godina, a indijski deo u kojem je 500.000 indijskih vojnika, poprište je čestih napada islamskih ekstremista.

XS
SM
MD
LG