Dostupni linkovi

Turska: Naloženo hapšenje 110 pripadnika vojske


Državni tužilac u Turskoj izdao je naloge za hapšenje 110 vojnika turskog ratnog vazduhoplovstva, zbog sumnje da su povezani sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara smatra organizatorom propalog vojnog puča 2016. godine, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca, prenosi Rojters.

Među osumnjičenima su trojica pukovnika, dvojica potpukovnika, šestorica majora i trojica kapetana.

Vlasti sprovode redovne akcije usmerene protiv navodnih Gulenovih pristalica, koje su započete nakon propalog vojnog puča, u kojem je poginulo 250 ljudi. Gulen je negirao bilo kakvu umešanost u vojni puč u Turskoj.

Zapadni saveznici Turske kritikovali su strogo kažnjavanje, čiji je veći deo sproveden tokom vanrednog stanja koje je proglašeno nedugo nakon vojnog puča i trajalo je do jula ove godine.

Kritičari vlasti u Turskoj optužuju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da koristi propali vojni puč kao izgovor za gušenje kritika.

U poslednje dve godine je privedeno oko 160 hiljada ljudi, od toga je 50 hiljada zadržano u zatvoru pod optužbom da su učestvovali u pokušaju državnog udara.

Turska: Naređena nova hapšenja zbog veza s Gulenom

XS
SM
MD
LG