Dostupni linkovi

Predsjednik Meksika ne želi povlastice


Andres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador uporno se vozi običnim putničkim avionima, odbija tjelohranitelje i već je uspostavio mjere štednje u svom kabinetu.

Obrador, koji važi za velikog ljevičara, ostao je tri sata u avionu koji nije mogao poletiti, ali insistira da će održati obećanje i da će letjeti samo komercijalnim avionima.

Mediji navode da je Obradorov let iz južne države Oaxaka u Meksiko Siti bio odgođen zbog kiše.

"Neću ići predsjedničkim avionom", poručio je on.

Meksiko posjeduje predsjednički avion boing 787 drimlajner, koji vrijedi 218,7 miliona dolara. Neki portali proglasili su ga najmodernijim i najefikasnijim avionom koji koristi neki državnik.

Obrador, koji je ubjedljivo pobijedio na meksičkim predsjedničkim izborima u julu, biće inaugurisan u decembru, ali već uveliko obavlja dužnost.

Popularni Amlo, kako ga zovu pristalice, objašnjava da bi ga bilo stid da leti luksuznim avionom u zemlji sa toliko siromašnih, što opozicione stranke smatraju demagogijom.

Obrador je smanjio svoju platu za 60 odsto i najavio mjere štednje. On zarađuje sada 108.000 pezosa (5.707 dolara) mjesečno i nijedan javni službenik neće moći zarađivati više od predsjednika tokom njegovog mandata.

On je za lokalne medije naveo da je namjeravao još više da smanji svoju platu, ali nije htio da mu zamjere članovi Vlade, koji "u nekim slučajevima napuštaju položaje u privatnom sektoru, te akademske položaje koji su bolje plaćeni".

Takođe, novi meksički lider je ranije obećao da će smanjiti poreske troškove za vladine službenike - vozače, tjelohranitelje i privatno zdravstveno osiguranje. Ali, možda je najveću političku i medijsku težinu izazvala njegova najava da će predsjednička rezidencija postati kulturni centar, a bivši predsjednici ostati bez posebnih penzija.

Obrador garantuje da će zaustaviti veliku korupciju u državi. Meksiko se nalazi čak na 135. mjestu od 180 država na popisu indeksa percepcije korupcije Transparensi internešnela, što je veoma loša pozicija jer veći brojevi na popisu označavaju veći nivo korupcije.

XS
SM
MD
LG