Dostupni linkovi

Gutereš zatražio od Mjanmara da oslobodi novinare Rojtersa


Osuđeni novinari Rojtersa: Kiav Soe Oo i Va Lone,
Osuđeni novinari Rojtersa: Kiav Soe Oo i Va Lone,

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je od Vlade Mjanmara da što pre oslobodi dvojicu novinara agencije Rojters.

Va Lone (32) i Kiav Soe Oo (28) su osuđeni 3. septembra na osnovu tajnog zakona iz kolonijalnog perioda

Dvojica novinara, koja su izjavila da nisu krivi, rekli su da im je policija dala savijene papire neposredno pre hapšenja, a jedan od svedoka policije je izjavio u sudu da je čitav slučaj namešten.

Novinari Rojtersa su istraživali ubistvo 8 Rohindži muslimana od strane snaga bezbednosti i lokalnih budista u vreme vojne kampanje protiv pobunjenih Rohindži u avgustu prošle godine. Oko 700 hiljada pripadnika ove manjinske zajednice prebeglo je u susedni Bangladeš. Istražitelji UN su nedavno objavili izveštaj u kome se navodi da su pojedini generali mjanmarske armije imali “genocidne namere.

Civilna čelnica Mjanmara Aung San Su Ći stala je u odbranu pritvaranja dva novinara Rojtersa, uprkos međunarodnoj osudi.

Po njenim rečima, novinari Va Lone i Kiav Soe Oo su prekršili zakon i njihova uverenja nisu imala nikakve veze sa slobodom izražavanja. Njihov slučaj privukao je svetsku pažnju kao primer kako su zaustavljene demokratske reforme u Mjanmaru pod vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir i nekadašnje demokratske ikone, Aung San Su Ći, koja je došla na funkciju 2016. godine.

XS
SM
MD
LG