Dostupni linkovi

Dva sina Hosnija Mubaraka puštena na slobodu uz kauciju


Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak

Dva sina bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka koji je svrgnut s vlasti 2011. godine, puštena su danas na slobodu uz kauciju nakon nedavnog hapšenja zbog finansijskih malverzacija, saopštili su izvori bliski pravosuđu.

Gamal i Ala Mubarak i još tri osobe optuženi su da su stekli većinu akcija nekoliko banaka putem preduzeća koja su služila kao paravan za malverzacije čime su prekršili zakon.

Saslušanje na sudu u Kairu zakazano je za 20. oktobar, a uhapšeni su oslobođeni uz kauciju od oko 4.700 evra. Gamal Mubarak, koji je vodio politički komitet stranke na vlasti za vreme njegovog oca, smatran je za naslednika na mesto predsednika Egipta.

Njegov brat Ala se držao po strani ali je optužen da je stekao bogatstvo zahvaljujućim očevim vezama.

Obojica su već bila uhapšena 2011. po različitim optužbama ali su pušteni na slobodu.

Njih dvojica i Mubarak su 2015. godine osuđeni na tri godine zatvora zbog pronevere više od deset miliona evra državnog novca.

Mubarakovi sinovi su ranijim pritvorom odslužili tu kaznu.

Mubarak, rođen 1928, koji je u martu 2017. godine oslobođen za ubistvo demonstranata, i dalje je pod istragom za korupciju.

On je prvi predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan "Arapsko proleće". Bio je na vlasti više od 30 godina.

XS
SM
MD
LG