Dostupni linkovi

Mađarska: Migrantu pet godina zatvora


Sud u Mađarskoj izrekao je danas kaznu od pet godina zatvora muškarcu sirijsko-kiparskog porekla jer je prešao mađarsku granicu tokom nemira u vreme migrantske krize. Ahmed Hamed je bio u grupi migranata koja je ušla u Mađarsku iz Srbije 16. septembra 2015. godine gađajući policajce kamenjem, javlja Rojters.

Nekoliko stotina migranata probilo je kapiju na graničnoj ogradi, a policija je upotrebila suzavac i vodeni top.

On je u martu osuđen na sedam godina zatvora zbog nelegalnog prelaska granice i saučesništva u "terorističkom aktu" tokom okršaja sa policijom. U današnjoj odluci suda, koja je konačna, kazna je ublažena na pet godina zatvora. Sud je podržao i preliminarnu presudu prema kojoj Hamed treba da bude proteran iz Mađarske na deset godina.

Sudija Erik Mezolaki je kazao da je cilj kazne “da odvrati osuđenog i bilo kog drugog od kriminalne radnje”.Smanjujući kaznu, sud je uzeo kao olakšavajuću okolnost da Hamed ne govori mađarski, da je bio odvojen od porodice, te da je u pritvoru više od tri godine.

Ovaj slučaj izazvao je kritike iz Evropskog parlamenta i organizacije "Amnesti internešenel".

Odnos Vlade premijera Viktora Orbana prema imigraciji doveo je Mađarku u sukob sa ostalim članicama EU, prvenstveno Nemačkom i Francuskom. Mađarska je podigla ogradu na svojoj južnoj granici i pooštrila zakone o imigraciji. Takođe je preduzela mere protiv nevladinih organizacija koje Orban optužuje za pružanje podrške nelegalnoj imigraciji. Nevladine organizacije su predale Ministarstvu pravde peticiju u kojoj se traži Hamedovo oslobođenje.

Ovaj slučaj se pominje u izveštaju evropskih institucija o vladavini prava u Mađaraskoj, a prošle sedmice je Evropski parlament sankcionisao vlasti u Budimpešti zbog kršenja pravila EU o demokratiji, građanskim pravima i korupciji. Evropski parlament upozorava da slučaj Hamed ukazuje na “problem adekvatne primene zakona protiv terorizma u Mađarskoj, kao i prava na fer suđenje”.

XS
SM
MD
LG