Dostupni linkovi

RSE novinarka Maja Nikolić ponovo dobitnica nagrade 'Srđan Aleksić'


Maja Nikolić, novinarka RSE
Maja Nikolić, novinarka RSE

Novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić dobitnica je druge nagrade "Srđan Aleksić" za profesionalno izvještavanje.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva.

Ove godine su posebno nagrađivani novinari/ke koji se kontinuirano bave mirovnom problematikom.

Maja Nikolić drugi put dobija novinarsku nagradu Srđan Aleksić uz obrazloženje žirija da su njene priče o manjinskim, marginalizovanim i ranjivim grupama društveno odgovorne, i da u kontinuitetu i samoincijativno pronalazi ljude koji svojim postupcima dokazuju da različitosti nisu prepreka, već bogatstvo.

"Ona svoju publiku konstantno podsjeća na sve ono što nas povezuje, umjesto na ono što nas dijeli, što i jeste bit mirovnog novinarstva", ocjena je žirija.

Prvu nagradu je osvojila novinarka N1 Đenana Kaminić, a treću Mirela Huković Hodžić sa BH radija.

Na konkurs je pristiglo 19 prijava novinarki i novinara, uz dva prijedloga nevladinih organizacija.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

XS
SM
MD
LG