Dostupni linkovi

UN i Save the Children: Još jedan milion djece u Jemenu na ivici gladi


Dijete čeka na ljekarsku pomoć, Jemen
Dijete čeka na ljekarsku pomoć, Jemen

Save the Children upozorava na "gladovanje na do sada neviđenoj skali" u Jemenu, dok intenzivirani sukobi ometaju dostavljanje hrane humanitarnim organizacijama.

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu, Svjetski program hrane, takođe je u srijedu upozorila da vrijeme ističe za dostavljanje pomoći međunarodnih organizacija koje rade u Jemenu na pokušaju da spriječe užasno gladovanje u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Oni su zatražili uspostavljanje novih mjesta ulaska humanitarne pomoći kao i ozbiljno suočavanje svijeta sa onim što su nazvali "rastuća kriza gladi" u ovoj osiromašenoj arapskoj naciji.

Rat u Jemenu, zemlji od 29 miliona ljudi, prema podacima UN doveo je do gladovanja 8.4 miliona ljudi koji neće preživjeti bez humanitarne pomoći. Brojka će prema procjenama uskoro biti povećana za još 3.5 miliona zbog propadanja nacionalne valute Jemena.

Save the Children takođe danas upozorava da je više od pet miliona djece u riziku od gladi jer hrana i cijene goriva neprekidno rastu.

Oni takođe upozoravaju da poremećaji u snadbijevanju hrane koja dolazi preko luke Hodeida na Crvenom moru, koja je sada središte žestokih sukoba može "izazvati glad, na do sada neviđenoj skali".

U njihovom novom izvještaju se navodi da je još dodatnih milion djece sada u riziku da ostanu bez hrane, zbog vrtoglavog rasta cijena hrane i transporta.

UN i Save the Children su saopštili da je više od dvije trećine Jemenske populacije ne zna kada će i hoće li imati sljedeći obrok.

XS
SM
MD
LG