Dostupni linkovi

Skat: SAD podržavaju Vučića i Tačija, oslanjamo se na mudrost Mogerini


Konferencija Zapadni Balkan izazovi bezbednosti, Beograd 19. septembar 2018.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skat (Kyle Scott) izjavio je u sredu u Beogradu da predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači imaju pomoć Amerike u traženju mirnog rešenja, a da se SAD oslanjaju na mudrost visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Skat je na konferenciji o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana rekao da postoje "tri kritična pitanja" u regionu, od čega je jedan dijalog Beograda i Prištine, drugi spor Makedonije i Grčke zbog imena i održanje Bosne i Hercegovine kao države.

"Dobra vest je da ti problemi nisu nerešivi, vidimo hrabrost lidera Makedonije i Grčke. Napredak u Bosni i Hercegovini nije tako brz. U Beogradu vidimo nove vibracije u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

Nadamo se da ćemo što pre naći prihvatljivo i trajno rešenje", rekao je Skat. Ambasador SAD u Beogradu dodao je da rešavanje problema na Balkanu zavisi od volje političkih lidera da rade zajedno, da slušaju jedni druge, da učine kompromise i prihvate saradnju.

Kako je rekao, uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu, a SAD će učiniti sve da pomognu regionu i Srbiji da pronadju rešenje da reše sukobe.

Prema njegovim rečima, svi su doživeli šok 1990. godine kada su videli me]uetničke sukobe na Balkanu, i da zbog takvih odnosa postoji izraz "balkanizacija" koji se koristi za fragmentaciju uz sukobe.

Skat je objasnio da se svi problemi na Zapadnom Balkanu mogu rešiti zajedničkim dijalogom, a da sve zemlje tog regiona svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

Konferenciju "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" organizovao je Centar za spoljnu politiku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ideja razgraničenja na Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada jedina i ocenio da ga brine manjak predloga rešenja koja mogu biti prihvatljiva za obe strane.

Dačić je rekao da ideja razgraničenja tek treba da bude predmet razgovora, a da je Srbija došla do toga da strani akteri kao što su SAD, Rusija, Italija, Francuska i Evropska unija promene mišljenje i podrže traženje mirnog rešenja za Kosovo.

On je rekao da Nemačka i Velika Britanija sada podržavaju stav da nema menjanja granica, i upitao od kada se taj stav koristi, pošto ga nisu imali kada je proglašena nezavisnost Kosova.

Dačić je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" rekao da je Srbija daleko od detalja sporazuma sa Prištinom, ali da je "sama ideja da se razgovara dobra".

XS
SM
MD
LG