Dostupni linkovi

Skat: SAD podržavaju Vučića i Tačija, oslanjamo se na mudrost Mogerini


Konferencija Zapadni Balkan izazovi bezbednosti, Beograd 19. septembar 2018.
Konferencija Zapadni Balkan izazovi bezbednosti, Beograd 19. septembar 2018.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kajl Skat (Kyle Scott) izjavio je u sredu u Beogradu da predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači imaju pomoć Amerike u traženju mirnog rešenja, a da se SAD oslanjaju na mudrost visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Skat je na konferenciji o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana rekao da postoje "tri kritična pitanja" u regionu, od čega je jedan dijalog Beograda i Prištine, drugi spor Makedonije i Grčke zbog imena i održanje Bosne i Hercegovine kao države.

"Dobra vest je da ti problemi nisu nerešivi, vidimo hrabrost lidera Makedonije i Grčke. Napredak u Bosni i Hercegovini nije tako brz. U Beogradu vidimo nove vibracije u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

Nadamo se da ćemo što pre naći prihvatljivo i trajno rešenje", rekao je Skat. Ambasador SAD u Beogradu dodao je da rešavanje problema na Balkanu zavisi od volje političkih lidera da rade zajedno, da slušaju jedni druge, da učine kompromise i prihvate saradnju.

Kako je rekao, uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu, a SAD će učiniti sve da pomognu regionu i Srbiji da pronadju rešenje da reše sukobe.

Prema njegovim rečima, svi su doživeli šok 1990. godine kada su videli me]uetničke sukobe na Balkanu, i da zbog takvih odnosa postoji izraz "balkanizacija" koji se koristi za fragmentaciju uz sukobe.

Skat je objasnio da se svi problemi na Zapadnom Balkanu mogu rešiti zajedničkim dijalogom, a da sve zemlje tog regiona svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

Konferenciju "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" organizovao je Centar za spoljnu politiku.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ideja razgraničenja na Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada jedina i ocenio da ga brine manjak predloga rešenja koja mogu biti prihvatljiva za obe strane.

Dačić je rekao da ideja razgraničenja tek treba da bude predmet razgovora, a da je Srbija došla do toga da strani akteri kao što su SAD, Rusija, Italija, Francuska i Evropska unija promene mišljenje i podrže traženje mirnog rešenja za Kosovo.

On je rekao da Nemačka i Velika Britanija sada podržavaju stav da nema menjanja granica, i upitao od kada se taj stav koristi, pošto ga nisu imali kada je proglašena nezavisnost Kosova.

Dačić je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" rekao da je Srbija daleko od detalja sporazuma sa Prištinom, ali da je "sama ideja da se razgovara dobra".

XS
SM
MD
LG