Dostupni linkovi

Sve strane podzdravljaju dogovor o Idlibu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Teheran, Damask i sirijske opozicijske grupe pozdravile su sporazum između Rusije i Turske da se izbjegne napad na posljednje veće uporište pobunjenika u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

“Intezivna i odgovorna diplomacija” između Rusije, Turske i Irana “spriječila je rat u Idlibu“sa čvrstim dogovorm da se borimo protiv ekstremnog terorizma” napisao je na Tweeteru iranski šef diplomacijeJavad Zarif .

“Diplomacije radi” dodao je Zarif.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da dogovor između turskog i ruskog predsjednika da se formira demilitarizirana tampon zona u Idlibu koja bi odvajala vladine snage od pobunjenika “ je rezultat intezivnig razgovora između Damska i Moskve.

Agencija SANA citirala je službeni izvor da će sirijska vlada nastaviti s “ratom protiv terorizma” kako bi “oslobodila cijelu zemlju”.

Sirijske opozicijske grupe naglašavaju da će sporazum između Turske i Rusije sačuvati živote civila u Idlibu , te da je to put prema miru, ali odbacje mogućnost da Bašar al Asad kontrolira cijelu zemlju.

Mokva i Teheran podržavaju Asadu u ratu koji je počeo slamanjem protesta protiv vlade i predsjednika 2011.

XS
SM
MD
LG