Dostupni linkovi

Kavanaugh negira optužbe, više poziva za odlaganje glasanja u Kongresu


Brett Kavanaugh pred senatskim Komitetom za pravosuđe 4. septembra 2018.
Brett Kavanaugh pred senatskim Komitetom za pravosuđe 4. septembra 2018.

Brett Kavanaugh (Bret Kavana), kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda SAD, doživotnu funkciju, oglasio se saopštenjem u ponedjeljak u kojem je tvrdnje žene koja ga je optužila da ju je seksualno napao prije 36 godina, i koja je rekla da je o tom spremna da svjedoči pred Kongresom, nazvao "potpuno lažnim".

Osim što je "kategorički i nedvosmisleno" negirao optužbe, Kavanaugh je takođe danas rekao da je spreman da govori sa Komitetom za pravosuđe i da odbaci optužbe o seksualnom napadu i brani svoj integritet.

"Zato što se to nikada nije desilo, ja nijesam imao pojma ko iznosi takve optužbe, dok se juče nije identifikovala", objasnio je Kavanaugh.

Rastu međutim pozivi da se glasanje o nominaciji sudije Kavanaughe odloži, kako među demokratama koji insistiraju na tome da navodnu žrtvu treba saslušati, tako i među pojedinim republikancima, poput senatorke Susan Collins iz Mejna koja bi mogla biti jedan od ključnih glasova da njegova nominacija prođe.

Collins je na Twitteru napisala da i Kavanaugh i Christine Blasey Ford treba da svjedoče pod zakletvom pred komitetom.

Advokat Christine Blasey Ford, univerzitetske profesorice iz Kalifornije je rekao da je ona spremna javno da svjedoči pred senatskim Komitetom za pravosuđe, pred kojim već par sedmica traje saslušanje Kavanaughe, konzervativnog sudije koji izazava brojne kontroverze i strahovanja u vezi njegovih stavova oko prava LGBT zajednice, prava žena na abortus i drugih, dok je sa druge strane, ranije izjavio da predsjednik države dok je na dužnosti ne može biti kriminalno gonjen, mada je tokom saslušanja u Senatu na uporna pitanja senatora o tome izbjegavao da eksplicitno ponovi takav stav.

Sa Kavanaughom je bilo problema i zbog toga što je neposredno pred početak saslušanja za potvrđeivanje nominacije Bijela kuća i Trump, koristeći predsjednikove posebne ovlasti, zadražala preko 100.000 dokumenta o prethodmom radu Bretta Kavanaughe u administraciji ranijeg američkog predsjednika, Georga W. Busha, da bi noć pred početak saslušanja senatskom panelu poslala 40.000 stranica dokumenatcije.

Republikanci koji imaju tijesnu većinu u senatskom Komitetu za pravosuđe pokušavaju da obave sve procedure i potvrde Kavanaugh prije izbora za Kongres na polovini manadata koji će se održati 6. novembra, posebno zato što stranka predsjednika SAD prema istraživanjima javnog mnjenja ima male izglede da zadrži prednost u Predstavničkom domu, a i u Senatu je bitka tijesna.

XS
SM
MD
LG