Dostupni linkovi

Ruska pravoslavna crkva 'prekida odnose' sa Vaseljenskom patrijaršijom


Ruski patrijarh Kiril i patrijarh vaseljenski Vartolomej
Ruski patrijarh Kiril i patrijarh vaseljenski Vartolomej

Ruska pravoslavna crkva prekida diplomatske odnose sa Vaseljenskom (carigradskom) patrijaršijom, koja ima nadležnost nad 300 miliona pravoslavnih hrišćana, prenosi BBC.

Ovo se dešava u svetlu priprema da vaseljenski patrijarh Vartolomej prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, koja bi time postala nezavisna od moskovskog patrijarha Kirila.

Zvanični Kremlj saopštio je da se neće mešati.

Portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov nazvao je izveštaje o predstojećem razdvajanju uznemirujućim i dodao: "Naravno za Moskvu i za čitav pravoslavni svet, jedini poželjni scenario je očuvanje jedinstva pravoslavnog sveta".

Rusija vidi Kijev kao istorijsku kolevku Ruske pravoslavne crkve.

Ruska pravoslavna crkva već dugo drži vlast nad crkvom u Ukrajini, ali su se razdvajanja između crkava dogodile tokom kratke nezavisnosti Ukrajine nakon pada Ruske imperije i opet nakon raspada komunizma 1991. godine.

Portparol ruske crkve Vladimir Legoida rekao je da je vladajuće telo, Sveti sinod, odlučio da suspenduje učešće u svim strukturama u kojima predsedavaju ili kopredsedavaju predstavnici Vaseljenske patrijaršije.

Prestaće sve zajedničke službe, a patrijarh Kiril prestaće pominjati carigradskog patrijarha Vartolomeja I, u svojim molitvama, stoji u odluci Sinoda.

Mitropolit Hilarion, rukovodilac Odeljenja za spoljne poslove Ruske crkve, opisao je situaciju kao "razdor odnosa".

"Da uzmemo primer iz sekularnog života, odluka je otprilike ekvivalentna prekidu diplomatskih veza", rekao je novinarima agencije Ria.

XS
SM
MD
LG