Dostupni linkovi

Manafort priznao krivicu, sarađivaće sa Muellerom


Pol Manafort je već proglašen krivim za osam finansijskih krivičnih djela
Pol Manafort je već proglašen krivim za osam finansijskih krivičnih djela

Bivši šef izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paul Manafort priznao je krivicu za optužbe za zavjeru i pritisak na svjedoke, a tužilaštvo je reklo i da je pristao da sarađuje sa specijalnim zastupnikom Robertom Muellerom koji vodi istragu o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., i mogućoj saradnji Trumpovog izbornog tima sa Rusima.

Manfort je došao u sudnicu okružnog suda u Vašingtonu u petak, samo par dana prije nego što je trebalo da počne njegovo drugo federalno suđenje.

Tužilac Andrew Weismann je izjavio na sudu da sporazum uključuje i "dogovor o saradnji" koji može predstavljati još jednu veliku zakonsku glavobolju za Trumpa.

Priznanje krivice i saradnja, nagla su promjena kod Manaforta, koji je prošlog mjeseca osuđen pred federalnim sudom u Virdžniji za bankarske i poreske prevare. Drugo suđenje je trebalo da mu počne 17. septembra.

Kao i u slučaju u Virdžniji, suđenje u Vašingtonu fokusirano je na optužbe za djela koje je Manafort počinio prije Trumpove predsjedničke kampanje 2016.

U saopštenju Bijele kuće, portparolka Sarah Huckabee Sanders upravo je na to ukazala:

"Ovo apsolutno nema nikakve veze sa predsjednikom ili njegovom pobjedničkom predsjedničkom kampanjom. U potpunosti je nepovezano" navela je Sanders.

Manafort je bio šef izborne kampanje Donalda Trumpa par mjeseci tokom 2016. i bio je prinuđen da se povuče u avgustu te godine, nakon što je otkriven obim njegovih konsultantskih i lobističkih usluga za ukrajinske političare, uključujući i nekadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Glavni fokus drugog suđenja je bila optužba da je Manafort lobirao u ime ukrajinskih političara bez registracije u skladu sa američkim zakonom. Druga optužba se donosi na pokušaj ometanja pravde, tako što su Manafort i njegov dugodišnji ukrajinski saradnik, Konstantin Kilimnik, kontaktirali potencijalne svjedoke nakon što je Manafort već optužen, i pokušali ih ubjediti da promijene prethodne iskaze date tužiocima.

Priznaje krivice pomoći će Manafortu da izbjegne potencijalni zatvor u slučaju da ga sudsko vijeće u Vašingtonu osudi.

Slučaj iz Virdžnije, koji je bio prvi protiv Manaforta, a koji je Muellerov tim doveo na suđenje i presuda da je kriv za osam od 18 tačaka optužnice je značajna pobjeda specijalnog zastupnika i bivšeg direktora FBI-ja. To uključuje i Manafortovog bivšeg zamjenika, Ricka Gatesa koji je svjedočio protiv njega u Virdžniji.

Takođe uključuje i Trumpovog bivšeg advokata Michaela Cohena, koji je priznao krivicu prošlog mjeseca za kršenje zakona o finansiranu kampanje.

Još 26 ljudi i tri kompanije u Rusiji su optužne, uključjući i 12 ruskih vojnih obavještajaca za miješanje i hakiranje kompjutera Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC).

(Mike Eckel)

XS
SM
MD
LG