Dostupni linkovi

Kocijančič: Prvo kriterijumi, pa članstvo za Srbiju


Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Pre prijema u Evropsku uniju Srbija mora da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Ona je tako odgovorila na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u četvrtak u intervjuu Rojtersu rekao da bi u slučaju postizanja sporazuma sa Prištinom, „Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će biti članica unije 2025. godine“.

Evropska unija, podseća Maja Kocijančič, ima dva važna elementa na kojima bazira pristup kada je reč o proširenju.

„Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni. To je ključ koji u rukama ima samo Srbija. Dakle, Srbija je ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja. Takođe, jasno je opredeljeno i da se mora nastaviti rad na sporazumu između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa. Taj rad je ovde u toku i mi smo bili jasni kakva su naša očekivanja“, podvlači Kocijančič.

Visoka predstavnica EU za zajednicku spojnu politiku i bezbednost je izjavila da i dalje veruje da je sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i dalje moguć.

(Gjeraqina Tuhina)

XS
SM
MD
LG